Stevandić: Ne znam čija je vojska trebala doći u Bratunac? Mudžahedinska, hrvatska?

3 minuta čitanja

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić oglasio se nakon što je Vojska Srbije prodefilovala kroz Bratunac i Prijedor.

- OGLAS -

Sudeći prema onome što je objavio na Twitteru, Stevandiću u ovom defileu nema ništa sporno.

“Ne znam koja bi druga vojska trebala da se pojavi na parastosima i komemoracijama na Kozari i u Bratuncu? Nacistička? Mudžahedinska? Hrvatska? Koja ako ne srpska? Iz Srbije ili RS manje je važno. Znamo ko su tu žrtve, a ko zločinci. Tačka”, napisao je Stevandić.

- OGLAS -

Nešto ranije, defile je prokomentarisao i predsjednik RS Milorad Dodik.

“Smeta im desetak momaka koji su pripadnici akademije, nenaoružanih jer je događaj oko Kozare jedno veliko stratište za srpski narod. Umjesto da kažu rečenicu na tu temu, njima smetaju momci i djevojke koji su ponosni na uniformu koju nose”, rekao je Dodik.

- OGLAS -

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je odmah po saznanju za boravak unformisanih članova Vojske Republike Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine, zatražio da se sprovede istraga u Ministarstvu odbrane BiH kako bi se utvrdilo da li je Ministarstvo, na čijem je čelu, dalo dozvolu za ovaj boravak.

“U Ministarstvo odbrane BiH nije došao poziv niti je od nas zatražena dozvola za boravak unformisanih članova Vojske Republike Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine”, navodi Helez.

“Međunarodna zajednica mora ozbiljno i na vrijeme shvatiti opasni sadržaj usvojene deklaracije tzv. svesrpskog sabora koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Također, ona predstavlja podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih nacija. Zbog toga sam za sutra zakazao sastanak s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

(Vijesti.ba)


Podijeli ovaj članak