Home Svijet Stoltenberg: Ukrajincima ne nedostaje hrabrosti, ponestaje im streljiva

Stoltenberg: Ukrajincima ne nedostaje hrabrosti, ponestaje im streljiva

by admin
“Svi saveznici trebaju duboko zagrebati i brzo isporučiti. Svaki dan kašnjenja ima stvarne posljedice na ratištu u Ukrajini”, rekao je Stoltenberg, prenosi HINA.
“Ovo je kritičan trenutak i bila bi teška, historijska pogreška dopustiti (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu da prevlada. Ne možemo dopustiti autoritarnim vođama da postignu svoje korištenjem sile, to bi bilo opasno za sve nas”, dodao je predstavljajući godišnji izvještaj za 2023. godinu.
Ističući da članice NATO-a zajedno imaju kapacitete da Ukrajinu opskrbe sa potrebnim oružjem i streljivom, Stoltenberg kaže da je sada potrebno pokazati političku volju da se to i učini.
NATO je prošle godine osigurao 99 posto ukupne vojne pomoći Ukrajini i nastavlja pružati dosad nezabilježen nivo pomoći, uključujući topništvo, streljivo, tenkove i oklopna vozila, patrolne čamce, protivzračnu odbranu, helikoptere, dronove i po prvi put radare. Također su isporučeni sistemi projektila dugog dometa, a saveznici su pristali poslati avione F16.
“Pomoć saveznika u NATO-u bez presedana pomogla je Ukrajini da preživi kao suverena, nezavisna država, ali to nije dovoljno. Ukrajini treba više pomoći i to sada. Ukrajincima ne nedostaje hrabrosti, ponestaje im streljiva”, rekao je Stoltenberg. Dodao je da je podrška NATO-u iznimno jaka s obje strane Atlantika.
“Kada bi se danas glasalo, velika većina savezničkih zemalja glasala bi za NATO, primjerice u Sjedinjenim Državama samo 13 posto bi glasalo protiv. Više od 80 posto građana u državama članicama NATO-a smatra da Sjeverna Amerika i Europa moraju nastaviti raditi zajedno za našu zajedničku sigurnost”, rekao je Stoltenberg i istakao da dvije trećine građana žele da se nastavlja pomagati Ukrajini.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima