Home Svijet Svaki drugi Nijemac strahuje od Putinovog napada

Svaki drugi Nijemac strahuje od Putinovog napada

by admin

Svaki drugi Nijemac strahuje od ruskog napada, rezultati su najnovije ankete koju je za tamošnji Bild provela agencija INSA.

Od 1001 ispitanika, 46 posto je reklo da se boji ruskog napada, njih 44 posto je reklo da se ne boji, dok ostali nisu dali odgovor.

Iznenađujuće, ističe Bild, u najvećem strahu su lijevi birači, njih 55 posto, i glasači CDU-a, njih 54 posto. Simpatizeri AfD-a najmanje se boje rata.

Bild je ljude pitao jesu li se pripremili za rat u smislu pribavljanja najosnovnijih namirnica. Takve pozive ljudima su nedavno uputile Švedska i Norveška. Prema rezultatima ankete, 39 posto Nijemaca je to učinilo, a njih 56 nije.

Savezni ured za pomoć u katastrofama i civilnu zaštitu (BBK) već dugo preporučuje opskrbu hranom, vodom, higijenskim artiklima, koferima za prvu pomoć i jednostavnom opremom za kampiranje.

Jedan od šest ispitanika izjavio je da zna gdje potražiti sklonište u slučaju napada. Vjerovatno zbog gotovo 600 preostalih protuzračnih skloništa u Njemačkoj, od kojih nijedan trenutno nije spreman za upotrebu, piše BILD, dodajući da je održavanje skloništa u Njemačkoj prekinuto 2007. godine.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) upozorio je prošle sedmice na mogućnost napada Rusije i na zemlje NATO-a.

“Mi gotovo svakodnevno slušamo prijetnje iz Kremlja, trenutno pojačano usmjerene protiv naših prijatelja u baltičkim zemljama. Moramo računati s time da bi Vladimir Putin mogao napasti i zemlje članice NATO-a”, rekao je Pistorius u razgovoru za dnevnik Tagesspiegel.

Pistorius, koji je prije godinu dana preuzeo položaj ministra odbrane, rekao je kako vojni stručnjaci smatraju da taj napad nije trenutno vjerovatan, nego za “pet do osam godina”. Ponovio je svoju želju da njemačke vojne snage pripremi na mogući vojni sukob.

“Želim prodrmati društvo i ukazati na to da Bundeswehr moramo učiniti spremnim”, rekao je Pistorius. On je rekao da trenutni plan štednje savezne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade ne bi smio utjecati na plan osuvremenjivanja Bundeswehra.

“Mi moramo, s obzirom na trenutnu razinu opasnosti, hitno podići stepen spremnosti naših vojnih snaga na odbranu”, rekao je Pistorius. Objasnio je i potrebu daljnje pomoći Ukrajini. “Svima mora biti jasno da, ako Putin dobije ovaj rat, to povećava opasnosti i za Njemačku”, zaključio je njemački ministar odbrane, prenosi HINA.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima