Home Sport Sve više velikih klubova odbija igrati u Superligi, oglasila se UEFA

Sve više velikih klubova odbija igrati u Superligi, oglasila se UEFA

by admin

Sud Evropske unije presudio je da su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona kad su zabranile održavanje Superlige prije dvije godine, što znači da je otvoren put za osnivanje novog evropskog takmičenja izvan nadležnosti glavnih svjetskih fudbalskih organizacija.

“Ova presuda ne označava podršku ili odobrenje Superlige. Naprotiv, ona naglašava prethodni propust unutar prethodnog odobravanja UEFA-e, tehnički aspekt koji je već bio poznat i riješen u junu 2022. UEFA vjeruje u svoja nova pravila, posebno u to da su sukladna svim relevantnim evropskim zakonima i propisima.

UEFA ostaje odlučna u svojoj predanosti očuvanju evropske fudbalske piramide, i to tako da ona i dalje služi širim interesima društva. Nastavit ćemo oblikovati evropski sportski model skupa s nacionalnim savezima, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama Evropske unije, vladama i partnerima.

Vjerujemo da će solidarnost temeljne evropske fudbalske piramide, koju su navijači i svi dionici proglasili neprocjenjivim modelom, biti zaštićena od prijetnje odvajanja sukladno evropskim i nacionalnim zakonima”, stoji u saopćenju UEFA-e.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva želi regulisati napuštanje lige

Vlada Ujedinjanog Kraljevstva raspravlja o regulatornim propisima kojima bi se zaustavili engleski klubovi koji se žele priključiti raznim takmičenjima izvan matične lige, piše talijanski novinar Nicolo Schira.

Atletico Madrid ne želi igrati Superligu

“Evropska fudbalska porodica ne želi biti dio Superlige. Njemačka, Engleska, Italija, Francuska i Španija (osim Reala i Barcelone) ne žele Superligu. Mi se zalažemo za zaštitu evropske fudbalske porodice, očuvanja domaćih prvenstava i održavanja kvalifikacija za evropska takmičenja na temelju ostvarenih rezultata”, saopćio je Atletico.

Manhester United također neće igrati Superligu

Engleski klub oglasio se saopćenjem:

“Naša pozicija se nije promijenila. Ostajemo predani nastupima u UEFA-inim takmičenjima te saradnji s UEFA-om, Premier ligom i pripadajućim klubovima”, saopćili su iz Manchester Uniteda.

Bayern odbio ideju Superlige

“Jasno je da je Bayern zatvorio vrata Superligi. Takvo bi takmičenje predstavljalo napad na važnost domaćih takmičenja te evropski fudbal kao cjelinu”, izjavio je izvršni direktor Bayerna Jan-Christian Dressen.

Kako će izgledati Superliga? 64 kluba igrat će u tri ranga

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima