Home Magazin Švedska policija: Očekujemo kazneni progon Holanđanina zbog prijetnji na Eurosongu

Švedska policija: Očekujemo kazneni progon Holanđanina zbog prijetnji na Eurosongu

by admin

Glasnogovornik švedske policije Jimmy Modin rekao je za The Guardian da je istraga okončana i da bi odluka o podizanju optužbe trebala biti donesena u sljedećih nekoliko sedmica. Nije otkrio o kakvim prijetnjama je riječ.

“Očekujemo da će vjerovatno biti kaznenog progona”, rekao je policajac Emil Andersson za SVT. Dodao je da će to biti “ubrzani kazneni progon”, proces koji traje od šest do osam sedmica, jer svađa nije uključivala ozbiljniji prekršaj.

 

Švedske novine Sydsvenska navode da je da kazneno djelo upućivanja prijetnji obično dovodi do novčanih kazni. Švedski Aftonbladet ranije je pisao da je Holanđanin priznao da je krenuo šakom na fotografkinju.
Prema izvoru Aftonbladeta, Klein je navodno tokom ispitivanja sve priznao i rekao da je bio pod velikim stresom zbog svih fotografa te ih je zamolio da prestanu snimati. Kada ga nisu poslušali, naljutio se i podigao šaku te nasrnuo na fotografkinju. Ipak, nije ju udario.
Prema riječima ljudi koji su bili u backstageu, Joost Klein se izvinio i ponavljao:
“Žao mi je, žao mi je.”
Međutim, nejasno je li to izvinjenje bilo upućeno i fotografkinji. Nakon incidenta Holanđanin je diskvalifikovan iz takmičenja.
Raniji medijski natpisi, koji su se pojavili nakon što Klein nije nastupio na probi u petak, sugerisali su da je došlo do nekog sukoba između Kleina i izraelske delegacije zbog različitih stavova o ratu između Izraela i Hamasa.
Njegovo isključenje, međutim, nema nikakve veze s njegovim stavom prema drugim izaslanstvima, istakao je EBU.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima