Home Svijet Švedska se pridužila vojnim vježbama NATO-a

Švedska se pridužila vojnim vježbama NATO-a

by admin
Švedska je spremna za pridruženje NATO-u, vjerovatno za nekoliko dana, nakon što je prošle sedmice dobila konačnu i ključnu potvrdu ostalih članica, prenosi HINA.
Vježbe, u kojima učestvuje više od 20.000 vojnika iz više od deset zemalja, održavaju se na dalekom sjeveru, čija je slika značajno promijenjena pristupanjem Švedske i Finske savezu, koje su okrenule leđa dugoj historiji nesvrstanosti nakon ruskog napada na Ukrajinu prije dvije godine.
U Bodeu na sjeveru Norveške, američki i norveški avioni F-35 pridružili su se finskim F-18 i švedskim borbenim avionima Gripen u niskom preletu iznad vojne baze Kamp Bodin, u sklopu prvog testa zajedničkog središta nordijskih zračnih operacija, ključnog dijela vojne vježbe.
“Novost je da se pokušavamo još više integrisati, što je omogućeno nedavnim članstvom Finske i skorim švedskim članstvom u NATO-u”, rekao je general-bojnik Rolf Folland, zapovjednik norveških zračnih snaga i šef novog centra.

“Tada će biti uklonjena i posljednja prepreka za potpunu integraciju što će nam omogućiti da djelujemo kao jedinstvena zračna sila, u miru, krizama i ratu.”

Više od 300 časnika i stručnjaka radi na koordinaciji i kontroli aviona koji učestvuju u vježbama, od kojih oko polovina privremeno djeluje iz Kampa Bodin.

Vježbe na krajnjem sjeveru Norveške, Švedske i Finske dio su sveobuhvatnih savezničkih vježbi Steadfast Defender 2024.

Oko 90.000 vojnika trebalo bi se pridružiti širim NATO vježbama koje će trajati do maja, a koje uključuju više od 50 brodova, kao i avione, tenkove i druga oklopna vozila.
Švedska, Norveška, Finska i Danska složile su se prošle godine započeti stvaranje jedinstvene nordijske protivzračne odbrane sa ciljem suprotstavljanja rastućoj prijetnji iz Rusije.
Integracija nordijskih zračnih snaga stvorit će regionalnu flotu od oko 250 lovaca, jednaku onoj vojne sile poput Britanije, stvarajući tako pravi efekat odvraćanja potencijalnih napada.
Švedske oružane snage mogle bi pridružiti NATO-u i prije kraja vježbi koje su u toku.
“Imam bocu šampanjca spremnu za pucanje čim se članstvo odobri”, rekao je zapovjednik norveških zračnih snaga Rolf Folland.
Mađarski parlament odobrio je prošle sedmice pristupanje Švedske NATO-u i tako uklonio posljednju prepreku u historijskom koraku te nordijske zemlje nakon decenija neutralnosti. Formalno pristupanje završava polaganjem pristupne dokumentacije u Washingtonu.
Finska je postala članica NATO-a prošle godine, ali Švedska je bila u čekaonici jer su Turska i Mađarska, zemlje koje održavaju bolje odnose sa Rusijom nego ostale članice NATO-a predvođene Sjedinjenim Državama, imale prigovore.
Pristupanje Švedske, koja nije bila u ratu od 1814., kao i Finske najznačajnije je proširenje NATO-a od njegovog približavanja istočnoj Evropi 1990-ih.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima