Home Bosna i Hercegovina Svi su pozvani, ali je očito da neki nemaju hrabrosti

Svi su pozvani, ali je očito da neki nemaju hrabrosti

by admin

Uoči današnjeg sastanka oglasio se predsjednik SDP-a i premjer FBiH Nermin Nikšić.

On je rekao da je namjera Trojke da se na principima otvorenog dijaloga vodi razgovor o najtežim političkim pitanjima koja opterećuju političke prilike u Bosni i Hercegovini.

– Organizacijom sastanka želimo da pokažemo našu opredijeljenost da u važna pitanja kao što su izmjene Ustava uključimo sve relevantne političke činitelje, kako iz vlasti, tako i iz opozicije, dodao je Premijer FBiH.

Osvrnuo se i na to da je dio opozicije odbio da sudjeluje u raspravi o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine “i tako na konstruktivan način doprinese ovom procesu.”

– Naravno da je njihovo pravo da ne učestvuju. Uostalom to smo i mi kao opozicija radili kad smo smatrali da nije problem ustavnih promjena samo u Federaciji pa na te sastanke nisu pozivane stranke iz Republike Srpske. Ovaj put su pozvani svi, ali je očito da neki nemaju hrabrosti, a možda ni vizije, a pogotovo želje da prihvate jedan državotvoran, integrirajući pristup. Njihovo “ne” je “ne” ideji da državotvornost i dugoročno građenje povjerenja budu vodilja političkih procesa u kojim se svi izdižemo iznad sujeta i jednokratnog politikantstva, poručio je Nikšić.

Naša namjera, namjera Trojke je da se na principima otvorenog dijaloga vodi razgovor o najtežim političkim pitanjima…

Posted by Nermin Nikšić on Nedjelja, 28. januar 2024.

Istaknuo je svoju uvjerenopst “problem za njih predstavlja i činjenica što bi ovom prilikom i lično posvjedočili i uvidjeli da su lažne priče o izdaji države i navodnim štetnim ustupcima koje smo kao uradili, u stvari upravo to – samo laž.”

– Uvijek u svim procesima smo isticali da je za nas apsolutni prioritet provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao naša ustavna, moralna i civilizacijska obaveza i uslov za pristupanje EU. Mogao bih sada nabrajati šta su oni sve obećavali, pa,čak i potpisivali, ali mislim da se njima i o tome šta su radili ne trebamo baviti. Svako od nas neka nosi svoj teret odgovornosti za ono što je radio, što radimo ili ćemo raditi. Jedini sudac će biti vrijeme i krajnji rezultat. Naša je želja da organizujemo sastanak da razgovaramo i da se dogovaramo. Moramo biti spremni čuti i one s kojima se ne slažemo, dodao je on.

Istakao je da je želja stranaka Trojke da razgovaraju i da se dogovraju te da moraju biti spremni čuti i one s kojima se ne slažu.

– Upravo zato želimo da čujemo sve strane i sve argumente, jer se tako komunicira i rješavaju problemi u savremenim demokratijama. Naravno možemo i sjediti svako u svom uredu, svađati se, ispucavati zapaljive parole koje neće donijeti ništa dobro građanima Bosne i Hercegovine koji bez obzira kojem narodu pripadaju odlaze iz svoje zemlje, jasan je on.

– Naši principi i prioriteti su jasni i od njih ne odustajemo, ali smo spremni i želimo tražiti rješenja koja će našoj državi i svim njenim građanima ponuditi perspektivu i učiniti da se osjećaju ugodno, zaštićeno, ravnopravno i poštovano u Bosni i Hercegovini. Šta je loše u tome? Zar to ne bi trebao biti cilj svih nas, poručio je Premijer FBiH.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima