Home Magazin Svjetski dan močvarnih staništa 2024.

Svjetski dan močvarnih staništa 2024.

by admin

Ovogodišnja tema “Močvare i dobrobit ljudi” ukazuje na činjenice da močvarna područja predstavljaju regulatore režima vode, ublažavaju klimatske promjene, i da su mjesta sa posebno visokim stepenom raznolikosti flore i faune, kao i visokom ekonomskom, kulturnom, naučnom i rekreacionom vrijednosti.

Tri područja u Bosni i Hercegovini su prepoznata kao močvare od međunarodnog značaja: Hutovo blato (2001.), Bardača (2007.) i Livanjsko polje (2008.), a svi oni imaju i status područja od međunarodnog značaja za ptice (Important Bird Area), zbog velikog broja ptica koje se na njima gnijezde ili zadržavaju tokom seobe i zimovanja, saopćeno je iz Ornitološkog društva “Naše ptice”.

Samo na Livanjskom polju je u toku jednog dana u vrijeme seobe zabilježeno 70.000 močvarica.

Močvarna područja su izložena različitim vidovima degradacije, uključujući aktivnosti kao što su isušivanje, eksploatacija treseta, koji ima bitnu ekološku ulogu u zadržavanju vode i različitih polutanata, uništavanje vodene vegetacije, koja služi kao skrovište i izvor hrane velikom broju životinja i formiranje monokulturnih zasada. Na svim močvarnim područjima česte su pojave požara i krivolova zaštićenih vrsta.

Osim Parka prirode Hutovo blato, niti jedna močvara od međunarodnog značaja u BiH još uvijek nema status zaštite i plan upravljanja.

Bosna i Hercegovina je jedina od država bivše Jugoslavije koja nije potpisnica Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA), što značajno otežava zaštitu migratornih vrsta ptica, a istovremeno šalje lošu sliku i umanjuje značaj napora koji se ulažu da bi se problem zaštite migratornih vrsta i njihovih staništa sveo na najmanju moguću mjeru.

Ulaganje u održivo korištenje močvarnih područja znači i ulaganje u budućnost čovječanstva, navode iz Ornitološkog društva “Naše ptice”.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima