Home Magazin Svjetski rekord: Nepalski alpinist Kami Rita 30. put na vrhu Everesta

Svjetski rekord: Nepalski alpinist Kami Rita 30. put na vrhu Everesta

by admin

– Kami Rita stigao je na vrh jutros (srijeda). Postavio je novi rekord od 30 uspona na Everest, rekao je šerpa Mingma iz Seven Summit Treksa za AFP.

Planinski vodič više od 20 godina, šerpa Kami Rita prvi se put popeo na vrh Everesta, na visinu od 8849 metara, 1994. godine. Tada je to bila komercijalna ekspedicija.

Od tada se gotovo svake godine penje na najvišu planinu svijeta, vodeći klijente.

– Zadovoljan sam ovim rekordom, ali rekordi se na kraju ruše. Činjenica da moji usponi pomažu Nepalu da bude prepoznat u svijetu čini me još više sretnim, rekao je Kami Rita za AFP 12. maja , nakon što je 29. put dosegnuo vrh Everesta.

Godine 2023. dvaput se popeo na vrh Everesta, svaki put postigavši novi rekord nakon što ga je dostigao drugi vodič, Pasang Dawa.

Sam Kami Rita izjavio je da je samo “radio” i da nije imao za cilj postavljati rekorde. Nepalac u svojoj zbirci ima još nekoliko vrhova viših od 8000 metara, uključujući K2 u Pakistanu, drugu najvišu planinu na svijetu.

Nepal je ove godine izdao 419 dozvola za uspon na Everest u proljetnoj sezoni penjanja, koja traje od aprila do početka juna. Većina penjača se popne s nepalskim vodičem. Očekuje se da će se više od 800 ljudi uhvatiti u koštac s Everestom tokom sezone.

Osam od deset najviših planina na planetu nalazi se u Nepalu, koji svakog proljeća, kada su povoljniji uvjeti, ugosti stotine avanturista.

Godine 2023. više od 600 penjača doseglo je vrh Everesta, pri čemu je zabilježen rekordan broj od 18 smrtnih slučajeva.

(Vijesti.ba/HINA)

 


Možda vas zanima