Szijjarto: NATO nastavlja podršku Ukrajini, Mađarska neće da učestvuje u tome

2 minuta čitanja

Nacrti rezolucija samita NATO ukazuju na to da će alijansa pokrenuti misiju podrške Ukrajini, Mađarska neće slati svoju vojsku i neće učestvovati u finansiranju Kijeva i slanju oružja, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova i vanjskih ekonomskih odnosa Peter Szijjarto.

- OGLAS -

Prema njegovim riječima, postoji samo jedan način da se zaustavi eskalacija sukoba u Ukrajini – prekid vatre i mirovni pregovori, pa je Mađarska započela svoju “mirovnu misiju” i uputila se, između ostalog, u Washington.
– Iznijećemo i ovo na samitu NATO-a: nema rješenja na bojnom polju. Kako je moguće da se i poslije dvije i po godine to ne vidi?! Međutim, nacrti rezolucija naredna tri dana ukazuju na kompletnom nerazumijevanju: NATO će pokrenuti misiju podrške Ukrajini. Mi ne učestvujemo u tome: ne isporučujemo oružje, nećemo dati vojnike, ne učestvujemo u finansiranju – napisao je Sijarto na društvenim mrežama.
Prethodno je Sijarto rekao da NATO želi da poveća svoju koordinacionu ulogu u isporukama oružja Ukrajini i obuci njenih vojnika.
Trideset jedna država podržava ovu odluku, dok Mađarska ne želi i neće da učestvuje u tome.

Mađarsko rukovodstvo je saopštilo da odbija da učestvuje u NATO inicijativi, “strahujući od dalje eskalacije”.

- OGLAS -

Generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg rekao je da prihvata odluku Mađarske da ne učestvuje u misiji alijanse da koordiniše pomoć Ukrajini.

(Vijesti.ba)

- OGLAS -
Podijeli ovaj članak