Home Svijet Tajvan registrovao kineske balone u blizini ostrva

Tajvan registrovao kineske balone u blizini ostrva

by admin

Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijem uprkos snažnom protivljenju vlade u Taipeiu, od decembra se žali na balone, tvrdeći da predstavljaju prijetnju po sigurnost vazduhoplovstva i pokušaj psihološkog ratovanja.

U svom dnevnom izvještaju o kineskim vojnim aktivnostima, ministarstvo odbrane Tajvana je navelo da je prvi balon uočilo 9. februara ujutro, a posljednji rano uvečer istog dana.

Kinesko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na pozive da prokomentraiše navode tajvanskog ministarstva odbrane do kojih dolazi na početku Lunarne Nove godine, najznačajnijeg festivala na kineskom govornom području, prenosi Routers.

Prošlog mjeseca, kineska vlada je odbacila optužbe Tajvana u vezi sa balonima, rekavši da balone koriste u meteorološke svrhe i da stvar ne treba raspirivati iz političkih razloga.

Kineski ratni avioni svakodnevno djeluju u Tajvanskom moreuzu i često prelaze njegovu srednju liniju koja je ranije služila kao nezvanična barijera između dvije strane. Peking ne priznaje postojanje te linije.

Tajvan je prošlog mjeseca izabrao potpredsjednika Lai Ching-tea za svog narednog predsjednika, čovjeka koga Kina opisuje kao opasnog separatistu.

Lai, koji preuzima dužnost u maju, ponudio je razgovore sa Kinom, koje je Peking odbio. Lai zastupa stav da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Potencijal Kine da koristi balone za špijuniranje postao je globalno pitanje prošlog februara kada su Sjedinjene Američke Države (SAD) oborile, kako su navele, kineski balon za nadzor. Kineski zvaničnici su u odgovoru na to naveli da je riječ o civilnom balonu koji je zalutao.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima