Tijelo muškarca pet dana u stanu, direktor KPZ Zenica Rusmir Isak pokazao humanost

2 minuta čitanja

Tragom informacije iz medija o nesvakidašnjem slučaju u Zenici, gdje je već pet dana u stanu mrtav Zeničanin jer nema nikog od porodice da preuzme njegovo tijelo, Rusmir Isak, direktor Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, pokazao je humanost.

- OGLAS -

Naime, preminuli Zeničanin od porodice ima jedino sina koji se nalazi na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici. S obzirom na to kako se tijelo već pet dana nalazi u stanu, da se zgradom širi nesnosan miris, ali i da preminuli Zeničanin zaslužuje da bude dostojanstveno preuzet i ukopan, direktor Isak preduzeo je sve zakonske aktivnosti da se prevaziđe ova situacija.

-Odmah po saznanju za ovu informaciju provjerio sam sve okolnosti i zakonske okvire neophodne za donošenje odluke da se sin, koji se nalazi na izdržavanju kazne u Zavodu, sprovede sa zatvorskom policijom kako bi preuzeo tijelo i završio neophodnu dokumentaciju za dženazu i ukop svoga oca.

- OGLAS -

Činjenica, ovakve situacije su rijetke, dešavaju se jednom u deset godina, ali drugog rješenja za preminulog Zeničanina nema. Shodno tome, obavio sam razgovor sa pomoćnicima i odgajateljem, utvrdili smo da nema zakonske prepreke i da se ne radi o rizičnom osuđeniku, tako da ćemo već sutra, uz izuzetne mjere sigurnosti, sprovesti sina preminulog Zeničanina kako bi se izuzelo tijelo njegovog oca i tako omogućio njegov ukop i dženaza – kaže direktor Isak.

Ovaj humani, ljudski, gest direktora Isaka svakako će staviti tačku na bezizlaznu situaciju nadležnih koji se često susreću sa ovakvim sudbinama preminulih.

- OGLAS -

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak