Home Bosna i Hercegovina Tradicionalni novogodišnji uspon na vrh Trebevića 1. januara

Tradicionalni novogodišnji uspon na vrh Trebevića 1. januara

by admin

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo najavila je za 1. januar naredne kalendarske godine novogodišnji uspon na najviši vrh Trebevića, a sudionici te tradicionalne aktivnosti tako postaju dio historije bh. planinarstva.

Za 70. novogodišnji uspon na vrh Sofe 1.629 metara nadmorske visine planiran je pravac Ravne – Dobra Voda – vrh Sofe – Ravne. Za potrebe tog uspona bit će angažirani certificirani planinarski vodiči, a na sudionike se apelira da se pridržavaju planinarskog kodeksa i uputa na terenu.

Preporuča se oprema za zimske uslove (topla odjeća, kapa, rukavice, gležnjaci, hodački štapovi,…), a u slučaju loših vremenskih prilika, organizator zadržava pravo izmjene rute ili otkazivanja uspona.

Novogodišnji uspon na najviši vrh Trebevića prvi put je održan 1. januara 1950. godine, u organizaciji sarajevskih planinarskih društava. Uspon je tradicionalan i prekidan je samo u periodu od 1993-1996. godine, zbog rata u BiH. Obnovljen je od 1997. godine zahvaljujući entuzijazmu sarajevskih planinara Isaku Bešiću, Kemalu Ćustoviću, Braci Babiću i Kemaludinu Mutapčiću.

Ljubitelji prirode odabiru planine, tačnije planinarske domove, kao omiljenu destinaciju i za doček nove kalendarske godine. Tamo u ugodnom ambijentu i uz dobro društvo mogu uživati po znatno povoljnijim cijenama nego u gradu. I u toj najluđoj noći u planinarskim domovima ponajviše borave planinari, zajedno sa porodicom i prijateljima. Osim hrane koju ponesu sa sobom mogu dogovoriti sa domarom da pripremi određene vrste jela, možda malo svečaniju trpezu nego je to uobičajeno u takvim objektima.

A kako planinari svaku priliku iskoriste za boravak u prirodi, pa i novogodišnje praznike, jutro poslije dočeka obično krenu planini u pohode. Tako postoji nekoliko tradicionalnih novogodišnjih uspona, poput npr. uspona na vrh Sofe (Trebević), Malu Ćabu (Treskavicu), Osječenicu, Golo Brdo, Igman, Vlašić, Konjuh…

Doček Nove godine u domovima Udruženja planinarsko društvo (UPD) Bjelašnica je i ovaj put u punom kapacitetu, a u kratkom roku je rezerviran raspoloživi smještaj. Mnogo planinarskih društava i planinara iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore se javilo za njihove ponude.

– Ove godine je potpisan sporazum o saradnji između Udruženja planinarsko društvo Bjelašnica i Gorske službe spašavanja Novi Grad, te je svečana atmosfera već u planinarskom domu Javornik. Slavlje će biti nastavljeno i dočekom Nove godine – navode za Fenu iz UPD Bjelašnica.

Kako ističu, doček Nove godine u planinarskom domu Hrasnički Stan više nije samo proslava kalendara, već i duboko ukorijenjena tradicija koja njeguje ljubav prema prirodi, zajedništvu i dobrom provodu.

– Domar i pomoćno osoblje svake godine ulažu trud u pripremu tradicionalnih jela i raznih kolača što je i jedan od razloga popunjenih kapaciteta u ovom domu već u novembru – naglašavaju.  

Poseban šarm dočeka Nove godine u planinarskom domu Stanari je u tradiciji da se, već prvog januara, krene na planinarenje do vrha Hranisava. Ta planinarska tura obećava nezaboravan pogled na zimski pejzaž i druženje.

Ljubitelji prirode tradicionalno ukazuju na važnost zaštite planina u Bosni i Hercegovini, apeliraju na odgovorno ponašanje prema prirodi.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima