Home Bosna i Hercegovina Tri osobe optužene za nelegalno prisluškivanje Nermina Džindića

Tri osobe optužene za nelegalno prisluškivanje Nermina Džindića

by admin

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Aldena Hota, Vesne Gašpar i Abudullaha Velagića zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje.

Optuženi se terete da su se od januara 2021. do aprila iste godine, udružili u kriminalnu grupu koja je neovlašteno prisluškivala i zvučno snimala tadašnjeg ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Džindića. Tačnije, optuženi su uređaj za praćenje i zvučno snimanje postavili ispod automobila Džindića i posredstvom mobilne aplikacije – prisluškivali ga.

Optuženi Alden Hot se tereti i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Na rasvjetljavanju navedenih krivičnih djela a pod nadzorom postupajućeg tužioca radili su policijski službenici Federalne uprave policije.

Za glavni pretres postupajući tužilac predložio je izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, saslušanje devet svjedoka, potom, vještaka za mobilne telefonske uređaje i telekomunikacione tehnologije, kriminalističke vještake za hemijska ispitivanja te vještaka za balistička i mehanoskopska vještačenja, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

(Vijesti.ba) 

 

Možda vas zanima