Home Magazin Tri vrste voća koje bi trebalo jesti svaki dan

Tri vrste voća koje bi trebalo jesti svaki dan

by admin

Voće je prepuno vitamina, vlakana i antioksidansa, a u idealnom slučaju trebalo bi ga jesti svaki dan i to nekoliko puta dnevno.

Iako je bilo koja vrsta voća dobra i bitna za zdraviju prehranu, određene vrste mogu maksimalizirati unos hranjivih tvari. Nutricionist James Vickers izdvojio je tri vrste voća koje bismo trebali jesti svaki dan, nutritivno su vrlo zdrave i hranjive te mogu značajno obogatiti prehranu.

Maline

Kao prvu, vrlo zdravu i nutricionistički bogatu namirnicu, nutricionist je izdvojio maline.

“Malo ljudi to zna, ali maline su jedno od voća koje je najbogatije vlaknima koje možete jesti kao dio zdrave prehrane. Imaju vrhunska zaštitna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti vaših stanica od oštećenja, poput magnezija, vitamina K i vitamina C”, tvrdi nutricionist.

Međutim, ako maline nisu voće koje volite jesti, možete odabrati i neku drugu vrstu bobičastog voća, poput jagoda, kupina, borovnica ili crnog ribiza. Vickers preporučuje da se dnevno konzumira jedna šoljica odabranog voća.

Banane

Banane su omiljeno voće koje predstavlja dobar izvor pektina, topivog vlakna ključnog za zdravlje crijeva. Također, škrob u bananama ima prebiotički učinak koji može potaknuti rast dobrih bakterija u crijevima, prenosi Express. Osim po vlaknima, banane su poznate i po drugim nutrijentima.

“Kada je riječ o esencijalnim mikronutrijentima, u bananama se nalazi i kalij koji može pomoći u održavanju zdravijeg krvnog tlaka i dobrog zdravlja srca”, ističe Vickers.

Šljive

Posljednje voće koje bismo, prema nutricionistu, trebali često jesti su šljive.

“Uz visoku koncentraciju antioksidansa, dodavanje ovog voća prehrani može pomoći tijelu u borbi protiv štetnih spojeva poznatih kao slobodni radikali. Slobodni radikali povezani su sa zdravstvenim stanjima poput dijabetesa i raka, a redovno jedenje šljiva moglo bi smanjiti šanse od razvoja bolesti”, ističe on, prenosi Express.

Uz to, nutricionist ističe da su šljive voće koje sadrži malo šećera, što ih čini odličnom opcijom za one koji žele bolje kontrolisati nivo šećera u krvi.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima