Home Svijet Troje uhapšenihu Njemačkoj, planirali su napad autobombom

Troje uhapšenihu Njemačkoj, planirali su napad autobombom

by admin

Pritvaranja su uslijedila samo nekoliko dana nakon što je 30-godišnji Tadžikistanac pritvoren u vezi s navodnom zavjerom za napad na svjetski poznatu katedralu.

Oni su privedeni u zapadnim gradovima Duisburg, Herne i Dürenu u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, a tamo su im pretraženi i stanovi. Nisu objavljeni detalji o njihovom identitetu.

Svi pritvoreni osumnjičeni, uključujući Tadžikistanca koji je uhapšen prošle sedmice, navodno pripadaju široj mreži koja je uključivala ljude diljem Njemačke i u drugim evropskim zemljama, prema izjavi šefa policije u Kölnu Johannesu Hermannsu.

Lokalni mediji pišu kako je napad trebao biti izveden automobilom napunjenim eksplozivom. Kölnska policija saopćila je na današnjoj konferenciji za novinare kako je pretražena podzemna garaža katedrale i da su angažirani psi za otkrivanje eksploziva, ali ništa nije pronađeno, piše Index.hr.

Od ranog jutra provjeravao se i ulaz i izlaz iz podzemne garaže radi potencijalno sumnjivih radnji. Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul nazvao je najnovija pritvaranja “uspjehom”.

– Islamski ekstremisti uvijek su bili aktivni, ali trenutno su aktivniji nego inače i katolička katedrala bila im je glavna meta, rekao je Reul, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

– Policija uvijek pokušava biti nekoliko koraka ispred, dodao je.

Policija je dobila informaciju o planiranom napadu na katedralu u Kölnu malo prije Božića, a napad je trebao biti izveden na Staru godinu. Svjetski poznata gradska katedrala već je sedam dana pod visokom zaštitom, piše Associated Press.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima