Home Svijet Trump nazvao Bidena slabićem: Da sam ja predsjednik, imali bismo mir u cijelome svijetu

Trump nazvao Bidena slabićem: Da sam ja predsjednik, imali bismo mir u cijelome svijetu

by admin
Trump se u objavi na Truth Socialu osvrnuo na ono što je nazvao “drskim” napadom dronom u Jordanu u subotu, prenois Index.
“Napad dronom na američku bazu u Jordanu, koji je usmrtio tri pripadnika američke vojske i ranio mnogo više, označava užasan dan za Ameriku. Moje najdublje saosjećanje upućeno je porodicama hrabrih vojnika koje smo izgubili”, napisao je Trump.
“Molim sve Amerikance da mi se pridruže u molitvi za one koji su ranjeni. Ovaj drski napad na Sjedinjene Države još je jedna užasna i tragična posljedica slabosti i predaje Joea Bidena…” nastavio je.
U odvojenom saopćenju, koje je u nedjelju objavila Trumpova kampanja, bivši je predsjednik pohvalio svoje postupanje s Iranom dok je bio u Bijeloj kući.
“Prije tri godine Iran je bio slab, bankrotiran i potpuno pod kontrolom. Zahvaljujući mojoj politici maksimalnog pritiska, iranski režim je jedva skupio dva dolara za finansiranje svojih terorističkih saveznika”, napisao je Trump.
“Tada je došao Joe Biden i dao Iranu milijarde dolara, koje je režim iskoristio za širenje krvoprolića i pokolja po Bliskom istoku.”
Napadi na američke trupe na Bliskom istoku su se povremeno događali i u Trumpovom mandatu, uključujući 2020., kada su u raketnom napadu na zračnu bazu u Iraku ubijena dva Amerikanca i britanski državljanin. U napadu je također ranjeno više od 11 osoba.
Trump je više puta optužio Bidena da je “slab vođa” i tvrdio je da su drugi svjetski sukobi povezani sa svjetskom percepcijom predsjednika i Sjedinjenih Država kao slabih.

“Ovaj napad se nikada ne bi dogodio da sam ja bio predsjednik, baš kao što se napad Hamasa koji podržava Iran nikada ne bi dogodio, rat u Ukrajini se nikada ne bi dogodio i sada bismo imali mir u cijelom svijetu. Umjesto toga, mi smo na rubu 3. svjetskog rata…”, napisao je Trump.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima