Turčalo: Ne smijemo dozvoliti da moralne ništarije oblikuju narativ 11. jula

2 minuta čitanja

Poruku prenosimo u cijelosti.

- OGLAS -

“Sutra obilježavamo 29. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. U mezarju u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida.

Ovaj čin sjećanja i poštovanja mora biti u središtu pažnje svih nas – novinara, medija i svakog dobronamjernog građanina. Naša kolektivna savjest nalaže da se fokusiramo na žrtve, njihove porodice i istinu o genocidu, a ne na one koji pokušavaju negirati, relativizirati ili iskriviti historijske činjenice svojim izjavama i djelovanjem.

- OGLAS -

Ovo nije samo komemoracija, već trenutak suočavanja s istinom i moralnom odgovornošću. Godinama svjedočimo kako negatori genocida i glorifikatori ratnih zločinaca svojim perfidnim djelovanjem, pokušavaju baš uoči i na sam 11. juli privući medijsku pažnju i skrenuti fokus sa žrtava na sebe. Ovo su taktike moralnih ništarija, čija je jedina namjera umanjiti značaj i brutalnost zločina genocida počinjenih nad Bošnjacima u i oko Srebrenice.

Odgovornost je na nama da 11. juli bude posvećen isključivo sjećanju na žrtve genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. Ne smijemo dozvoliti da moralne ništarije oblikuju narativ ovog važnog dana. Naša je obaveza da čuvamo istinu, prenosimo je budućim generacijama i osiguramo da sjećanje na žrtve genocida ostane neokaljano i dostojanstveno. Samo tako možemo graditi pravednije i humanije društvo.

- OGLAS -

(Vijesti.ba)


Podijeli ovaj članak