Home Zanimljivosti U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

by admin

Osim estetske funkcije, ova boja ima sposobnost čišćenja zraka, koja je posebno korisna u zatvorenim prostorima gdje se često nakupljaju štetne tvari iz različitih izvora. Ključna komponenta ove boje su posebne nanočestice titana, koje se lako mogu dodati u većinu komercijalno dostupnih boja za zidove. Ovaj materijal je fotokatalitički aktivan, što znači da može reagovati s UV zračenjem i razgraditi štetne tvari koje se talože na površini zida. Kao rezultat toga, boja zadržava svoj izgled i funkcionalnost tokom dužeg vremenskog razdoblja, umanjujući potrebu za čestim ponovnim bojenjem.

Istraživači su posebnu pažnju posvetili održivosti ovog proizvoda. Korištenjem otpadnih materijala poput metalnih otpadaka i sušenih listova maslina kao osnovnih sirovina, ovaj proizvod pokazuje potencijal za smanjenje ekološkog otiska građevinske industrije.

Također, niska cijena sirovina i jednostavna proizvodna tehnologija čine ovu boju pristupačnom širokom tržištu.

Pored estetske i funkcionalne prednosti, ova inovacija predstavlja i korak naprijed u pravcu održivog građevinarstva. Budući da su dodatna istraživanja u toku, očekuje se daljnje unapređenje proizvoda i širenje njegove upotrebe na globalnom nivou.

Komercijalizacija ove boje za zidove očekuje se u skoroj budućnosti, što će omogućiti širokoj javnosti da iskoristi prednosti ove revolucionarne tehnologije.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima