U Beču traje dvodnevna konferencija na temu organizacije velikih manifestacija

2 minuta čitanja

Konferencija okuplja stručnjake i donosioce odluka iz Beča i partnerskih gradova kako bi razmijenili znanja o sigurnosnim aspektima organizacije velikih događaja.

European Cities Conference je događaj koji dva puta godišnje organizuju Međunarodni uredi Grada Beča o aktuelnim temama komunalne uprave i javnih usluga na kojima učestvuju predstavnici evropskih gradova, stručnjaci za urbanizam, donosioci politika i druge zainteresovane strane.

Diskutuje se o izazovima i prilikama s kojima se suočavaju gradovi. Na ovogodišnju temu je pored Sarajeva okupila učesnike iz Berlina, Budimpešte, Krakova, Praga, Bratislave, Ljubljane, Zagreba, Beograda i Sofije. Cilj je razmjena znanja i iskustava među evropskim gradovima, podsticanje inovacija i zajedničke saradnje na održivom urbanom razvoju. “U razmjeni s našim partnerskim gradovima prepoznajemo koliko je ova regija važna za nas. Uzajamno ćemo si pomagati na ovom putu”, naglasio je Peter Hanke, član gradske vlade za finansije, ekonomiju, rad, međunarodne poslove i javna preduzeća.

Ovogodišnja tema je posebno relevantna zbog sve većih izazova sa kojima se suočavaju evropski gradovi u planiranju i sprovođenju velikih događaja, što zahtijeva usklađeni pristup i blisku saradnju između organizatora, operativnih organizacija poput hitnih službi i gradskih vlasti. Na poziv Grada Beča konferenciji prisustvuju i predstavnici Ministarstva saobraćaja, MUP-a Kantona Sarajevo te Kantonalne uprave civilne zaštite. U sklopu panela “Izazovi za interventne organizacije” u slučaju požara tokom trajanja manifestacija direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić je kao izazov naveo nesprovođenje preventivnih mjera predviđenih zakonom. Između ostalog, u smislu nedostatka adekvatne hidrantske mreže na ulicama, gradskim trgovima, raskrsnicama te u blizini zgrada. Na panelu o saobraćaju su razmijenjena mišljenja o regulisanju javnog prevoza tokom trajanja manifestacija.

Konferencija se 20. juna održala u novom Muzeju Beča, a 21. juna se održava na Dunavskom ostrvu u sklopu Donauinselfesta, najvećeg festivala na otvorenom u Evropi. Učesnici konferencije će imati uvid u organizaciju ovog događaja iza kulisa.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak