U Indiji uskoro kreću najveći izbori na svijetu, trajat će više od mjesec dana

2 minuta čitanja

Izbori za Lok Sabhu, donji dom parlamenta s 543 mjesta, trajat će do 1. juna, a očekuje se da će na njima učestvovati kandidati iz više od 2400 političkih stranaka. Ovo su neke činjenice o indijskim općim izborima, najvećem demokratskom procesu u svijetu.

Gotovo 970 miliona Indijaca može glasati na više od milion birališta širom zemlje. Indijska izborna komisija će uposliti skoro 15 miliona javnih službenika, od kojih su mnogi nastavnici i mlađi uposlenici, kako bi pomogli u provedbi izbora. Izbori će se održati u sedam faza. Očekuje se da će 4. juna biti prebrojani glasovi i objavljeni rezultati, a cijeli izborni postupak bi trebao biti završen do 6. juna.

Očekuje se da će Modijeva nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP), dominantna politička skupina, osvojiti više od potrebnih 272 zastupničkih mjesta potrebnih za većinu. Modi predviđa da će BJP osvojiti 370 mandata, a njegov politički savez National Democratic Alliance preko 400, što bi bilo najviše u protekla četiri desetljeća.

Opoziciona Kongresna stranka, koja je Indijom upravljala većinu vremena od nezavisnosti 1947., osnovala je savez od 28 stranaka nazvan INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance) radi zajedničke borbe protiv BJP-a. Savez je podijeljen zbog nesuglasica oko ustupanja mjesta zajedničkim kandidatima.

Indija koristi elektronske mašine za glasanje, uvedene 1982., a na ovim će se izborima koristiti 5,5 miliona tih uređaja. Birači glasaju pritiskom dugmeta pored imena kandidata i simbola stranke.

Prema smjernicama indijske izborne komisije, birališta bi trebala biti unutar dva kilometra od svakog birača te izborni dužnosnici često moraju danima putovati ili se penjati po brdima kako bi došli do mjesta u udaljenim krajevima. U jednom slučaju, dužnosnici moraju putovati kroz džunglu u zapadnoj saveznoj državi Gudžarat ne bi li došli do jednog jedinog birača.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *