U izraelskim napadima na Gazu ubijeno najmanje 50 osoba

2 minuta čitanja

Najmanje 50 ljudi ubijeno je u posljednja 24 sata, a deseci su ranjeni u napadima širom opkoljene obalne enklave, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravstva Gaze.

- OGLAS -

Izraelski tenkovi ušli su dublje u neke četvrti grada Gaze kao što su Shujaiya, Sabra i Tal al-Hawa, gdje su stanovnici izvijestili o nekim od najžešćih borbi od početka rata.

Naoružana krila Hamasa i palestinskog Islamskog džihada saopćila su da su se borili protiv izraelskih vojnika u Tal al-Hawi protutenkovskim raketama i minobacačkom vatrom i da su nanijeli žrtve neprijatelju.

- OGLAS -

Stanovnici grada Gaze izvijestili su o “eksplozijama i brojnim oružanim sukobima” kao i o helikopterskim napadima tokom noći u jugozapadnim četvrtima.

Izraelska vojska fokusirala se na grad Gazu nakon što je objavila da ima obavještajne podatke koji pokazuju da su tamo stacionirani Hamas i palestinski borci Islamskog džihada.

- OGLAS -

Stanovnicima grada Gaze sada je rečeno da se presele u centralni okrug Deir al-Balah, za koji su Ujedinjeni narodi rekli da je “već ozbiljno pretrpan Palestincima raseljenim iz drugih područja Pojasa Gaze”.

Marwan al-Sultan, direktor Indonezijske bolnice, rekao je da je bolnica primila 80 pacijenata i ranjenika iz bolnice Al-Ahli, iako je i Indonezijska bolnica već pretrpana i pod stalnim napadima izraelske vojske.

“Mnogi slučajevi zahtijevaju hitne operacije. Mnoge žrtve upucane su direktno u glavu i potrebna im je intenzivna njega. Goriva i medicinskih potrepština je sve manje”, rekao je, prenosi Aljazzera.

Dodao je da je bolnica primila i 16 tijela, od kojih su polovina žene i djeca.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak