Home Svijet U Maineu uklonili Trumpa sa primarnih izbora 2024.

U Maineu uklonili Trumpa sa primarnih izbora 2024.

by admin

Državni sekretar Mainea Shenna Bellows pauzirala je svoju odluku u očekivanju moguće žalbe na državnom sudu, za koju je Trumpov tim rekao da je namjerava podnijeti.

Ovom odlukom Maine je postao druga država koja je diskvalificirala Trumpa sa izbora, nakon što je Vrhovni sud Colorada donio sopstvenu zapanjujuću presudu kojom ga je uklonio sa glasačkih listića ranije ovog mjeseca. Ovaj razvoj događaja predstavlja značajnu pobjedu za Trumpove kritičare, koji, pozivajući se na napad na američki Kapitol 6. januara 2021, kažu da pokušavaju provesti ustavnu odredbu koja je osmišljena da zaštiti zemlju od antidemokratskih pobunjenika.

Bellows, demokrata, donijela je odluku u četvrtak nakon što je predsjedavala administrativnim saslušanjem ranije ovog mjeseca o Trumpovoj podobnosti za funkciju. Dvostranačka grupa bivših državnih poslanika podnijela je tužbu protiv Trumpa.

– Ne dolazim olako do ovog zaključka, napisala je Bellows.

– Demokratija je svetinja… Imam na umu da nijedan državni sekretar nikada nije lišio predsjedničkog kandidata glasačkih listića na osnovu trećeg odjeljka četrnaestog amandmana. Međutim, također imam na umu da se nijedan predsjednički kandidat nikada prije nije uključio u pobunu . navela je.

(Vijesti.ba/FENA)

Možda vas zanima