Home Bosna i Hercegovina U Mostaru obilježena godišnjica stradanja trojice talijanskih novinara

U Mostaru obilježena godišnjica stradanja trojice talijanskih novinara

by admin

U povodu 30. godišnjice stradanja trojice novinara talijanske državne televizije RAI Marca Luchettija, Darija D'Angela i Alessandra Ota, koji su život izgubili 28. januara 1994. godine u Mostaru, u utorak je položeno cvijeće na mjestu njihove pogibije.

Talijanski ambasador u BiH Marco Di Ruzzo rekao je kako je obilježavanje ovog događaja još dirljivije, jer prisustvuju porodice poginulih talijanskih novinara.

– Još jednom smo, zajedno s gradonačelnikom Kordićem, rekli da je ovo događaj za kojega ne želimo da bude samo sjećanje na poginule novinare, nego događaja koji želi poslati poruku pomirenja i mira. Mnogi Talijani, kao ova trojica novinara, izgubili su živote u BiH u tom vremenu. To je dokaz koliko su Talijani bili blizu, još uvijek su blizu, narodima u BiH i imam običaj reći da su Talijani ovdje ostavili srce, a mnogi i više od toga – izjavio je ambasador Di Ruzzo.

Istaknuo je hrabrost trojice novinara koji su izvještavali o djeci i stradanju nevinih u vihoru rata, o njihovim patnjama i stradanjima.

– Uvijek kažem da je sjećanje na ova tri novinara dodatna stimulacija boljeg društva, demokratskog i multikulturalnog društva, koje će biti daleko od etničkih mržnji koje su prolile toliko krvi u ovoj zemlji, društva koja će s povjerenjem gledati u svoju evropsku budućnost – naglasio je Di Ruzzo te dodao kako Italija iskreno vjeruje u put BiH ka Evropskoj uniji, gdje će se graditi „naš zajednički dom“.

Obilježavanju je prisustvovao i gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji je tom prilikom poručio kako svijet nije izvukao pouke iz bespotrebnih ratova.

– Mislim da smo mi osobno u Mostaru izvukli pouku iz ovog nesretnog događaja, ali svjedoci smo da svijet nije. I danas ginu djeca i danas su ovo ponovo iste teme, kao da ne učimo iz ranijih lekcija. Ono što je danas posebno emotivno je da su došle i porodice trojice novinara da zajedno s nama budu na komemoraciji. S njima smo imali priliku razgovarati u vijećnici i jako sam zahvalan da je porodica nastavila osvještavati kako u ratu stradaju nevina djeca. Kroz fondaciju, koju su napravili i u kojoj svakodnevno rade pomažu djeci, a kroz njihovu fondaciju prošlo je preko 800 djece – rekao je mostarski gradonačelnik.

Dodao je kako se treba prisjećati događaja iz prošlosti, ali i biti okrenut budućnosti i pokušati naći „svjetlo na kraju tunela kako bi djeci osigurali svjetlu budućnost“.

Andrea Luchetti, sin poginulog novinara, prisjetio se svog prvog dolaska u Mostar.

– Kao porodica smo dugo razmišljali i razgovarali ima li smisla doći ovdje, prije svega zbog političkih razloga. Zaključili smo da ćemo doći jer smo se oca mogli prisjetiti i u Italiji, ovdje smo zbog vrijednosti koje ovo sjećanje donosi ovom društvu, a to je jedna veća vrijednost – kazao je je Luchetti.

On je mjesto pogibije svog oca prvi put posjetio prije 17 godina.

– Prvi put sam u ovo dvorište došao 2007. godine, u pratnji Zlatka, dječaka koji je bio skupa s mojim ocem i dvojicom novinara. Dok sam hodao ovim ulicama izgledalo mi je da se zgrade zatvaraju iznad mene, kako se cijela realnost urušava. 13 godina sam razmišljao o ovome dvorištu (…), ne volim iznositi privatne i osobne stvari, ali ovdje ih iznosim jer osjećam da sam među braćom, među osobama koje su patile i koje su propatile ono što smo i mi propatili, čak i gore – kazao je Luchetti.

Podsjetimo, novinari Marco Luchetti i dvojica tehničara Dario D’Angelo i Alessandro Oto, iz tršćanskog centra RAI-ja, živote su izgubili 28. januara 1994. godine dok su pisali o djeci, žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji. Trojica novinara su se našla usred artiljerijske vatre u istočnom dijelu Mostaru i stradali su u eksploziji minobacačke granate, pri tome spasivši život dječaka Zlatka Omanovića, kojeg su zaštitili svojim tijelima.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima