U Pamploni počeo kontroverzni festival utrke s bikovima

2 minuta čitanja

Poznata utrka sa bikovima koja se tradicionalno održava u španskoj Pamploni započela je u subotu uprkos negodovanju boraca za zaštitu prava životinja.

- OGLAS -

Utrke sa bikovima dio su devetodnevnog festivala San Fermín koji se u gradu održava svake godine od 6. do 16. jula.

Festival je i ove godine tradicionalno započeo ispaljivanjem rakete, koja se na španskom zove ‘chupinazo’, sa balkona gradske vijećnice u podne pred hiljadama posjetilaca.

- OGLAS -

Najpoznatija manifestacija festivala je “encierro”, odnosno trčanje s bikovima uskim ulicama središta Pamplone. Iako se svake godine sve više sudionika povrijedi, ulice su i dalje prepune onih željnih adrenalina.

Prva od nekoliko utrka s bikovima održat će se već danas. Festival je posvećen zaštitniku Pamplone, svecu San Ferminu i datira s kraja 16. stoljeća.

- OGLAS -

Za vrijeme Festivala San Fermína održavaju se i brojni koncerti i procesije, no utrke i borbe s bikovima predstavljaju vrhunac svečanosti.

Svaki će dan između 7. i 14. jula stotine ljudi uskim gradskim uličicama loviti šest golemih bikova, od kojih neki teže i više od 600 kilograma, kao i nekoliko volova.

Svečanost se navečer seli u arenu gdje se održavaju borbe s bikovima.

Aktivisti za zaštitu prava životinja već godinama protestuju i bore se protiv organizacije utrke s bikovima, no uprkos tome festival i dalje svake godine privuče i do milion i po posjetilaca iz cijelog svijeta, većinom iz Evrope, Australije, Azije i Sjedinjenih Država.

Devetodnevnu proslavu San Fermina popularizovao je nobelovac Ernest Hemingway u svom romanu “Sunce se ponovno rađa” iz 1926.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak