Home Magazin ​U ponedjeljak širom planete registrovano čak 968 zemljotresa

​U ponedjeljak širom planete registrovano čak 968 zemljotresa

by admin

Četiri zemljotresa bila su jača od 5 stepeni Rihterove skale.

Na ostvru Makvori u Australiji zabilježen je potres od 5.5 stepeni po Rihteru, na dubini od 10 kilometara. Drugi je zabilježen u Atlantskom okeanu, a treći na Kamčatki, na dalekom istoku Rusije, jačine 5.1 Rihtera.

Jaki zemljotresi, poput onih na Haitiju, u Čileu i u Kini, kao i zemljotresi magnitude 7 plus u Indoneziji i Kaliforniji, mogli bi da odaju utisak da se aktivnost zemljotresa povećava. Međutim, brzi pregled statistike zemljotresa u posljednjih 20 godina pokazuje da to nije slučaj.

Pored četiri snažna zemljotresa, zabilježeno je i 37 koji su bili između 4 i 5 stepeni po Rihteru, dok je 122 potresa bilo od 3 do 4.

Slabih potresa bilo je čak 255 na skali od 2 do 3, a preko 500 zemljotresa jačine 2 stepena po Rihterovoj skali u toku samo jednog dana.

Privremeno povećanje ili smanjenje seizmičnosti je dio normalne fluktuacije stope zemljotresa.

Prema dugoročnim zapisima (od oko 1900. godine), očekujemo oko 16 velikih zemljotresa svake godine. To uključuje 15 zemljotresa magnitude 7 i jedan zemljotres magnitude 8 ili više.

Godina sa najvećim ukupnim brojem razornih zemljotresa bila je 2010. sa 23 razorna zemljotresa jačine 7 ili više stepeni po Rihteru. Ostalih godina, ukupan broj je bio znatno ispod godišnjeg dugogodišnjeg prosjeka od 16 velikih zemljotresa, prenosi “Telegraf”.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima