Home Svijet U posljednja 24 sata u izraelskim napadima u Gazi ubijene desetine Palestinaca

U posljednja 24 sata u izraelskim napadima u Gazi ubijene desetine Palestinaca

by admin

Desetine Palestinaca je ubijeno i povrijeđeno u nasilnim artiljerijskim i zračnim napadima koje je izraelska vojska pokrenula na centralni Pojas Gaze u posljednja 24 sata, prema medicinskim izvorima i očevicima, javlja Anadolu.

Izraelska vojska nastavila je upad u palestinski izbjeglički kamp Bureij u sklopu posljednje faze svojih kopnenih operacija u ratu koji traje već 85 dana.

U međuvremenu, vojna artiljerija bombardovala je područja istočno od prelaza Rafah nakon nasilnih sukoba s palestinskim borcima otpora.

Žestoki sukobi izbili su u petak navečer i nastavili do subote popodne u područjima istočno od izbjegličkog kampa Bureij, tokom kojih je došlo do silovitih eksplozija, rekli su očevici za Anadolu.

Izraelski tenkovi snažno su bombardovali područja istočno od kampa Bureij, dodali su svjedoci.

Izraelska vojska pokrenula je zračne napade na područje Al-Zawaida i kampove Bureij, Nuseirat i Al-Maghazi u Gazi, prema medicinskim izvorima i očevicima.

U centralnom pojasu Gaze, svjedoci su izjavili da su izraelska artiljerijska vozila nasilno bombardovala okolinu ulice Salah al-Din i susjedna područja, istočno od kampa Nuseirat.

Nekoliko Palestinaca je također ubijeno, a drugi su povrijeđeni u bombaškom napadu na kuću porodice Al-Wawi u blizini džamije Al-Sunnah u Nuseiratu.

Izraelski avioni bombardovali su još jednu kuću porodice Al-Nuwairi, u Al-Nuseiratu, što je rezultiralo s nekoliko smrtnih slučajeva i povrijeđenih, prema riječima očevidaca.

Trojica Palestinaca ranjena su snajperima izraelske vojske u kampu Al-Maghazi, rekli su za Anadolu medicinski izvori.

Prema medicinskim izvorima u bolnici Al-Aksa u gradu Deir Al-Balah, više od 100 ljudi je poginulo, a 160 je povrijeđeno usljed izraelskog bombardovanja centralnog regiona tokom protekla 24 sata.

Palestinci raseljeni iz kampa Bureij rekli su da su izraelske snage izvele masovnu kampanju hapšenja Palestinaca koji nisu mogli napustiti kamp, posebno onih koji su ostali u centrima za sklonište.

Na krajnjem jugu Pojasa Gaze izbili su nasilni sukobi između izraelskih snaga koje su prodrle istočno od grada Rafaha i palestinskih boraca otpora, prema lokalnim izvorima.

U gradu Khan Younis, izraelske snage su nastavile svoje kopnene operacije na istoku, sjeveru i centru grada, pored zračnog bombardovanja koje je izraelska avijacija izvela na nekoliko kuća u gradu.

U gradu Gazi i sjevernoj pokrajini, izraelski ratni avioni izveli su desetine napada u ranim jutarnjim satima u subotu, gađajući kuće, stanove, prazne parcele i puteve, što je rezultiralo smrću i ranjavanjem među civilima, prema palestinskim medicinskim izvorima.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima