Home Svijet U SAD usvojen zakon koji bi mogao zabraniti TikTok!

U SAD usvojen zakon koji bi mogao zabraniti TikTok!

by admin

Još nije jasno kakva će biti sudbina zakona biti u Senatu, a neophodno je da ga Senat potvrdio kako bi stupio na snagu. Rezultat glasanja je bio 352 za zabranu i 65 protiv. Protiv je glasalo 15 republikanaca i 50 demokrata. Jedan demokrat bio je suzdržan. 

Do usvajanja zakona kroz Zastupnički dom koji kontrolira Republikanska stranka došlo je uprkos tome što je bivši predsjednik Donald Trump signalizirao svoje protivljenje zabrani. Rekao je da TikTok jest prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti, ali da bi zabrana te popularne aplikacije pogodila djecu i ojačala Facebook kojeg je republikanski kandidat za predsjednika oštro kritizirao.

Zakonom bi se TikTok zabranio u američkim trgovinama aplikacija osim ako se platforma društvenih medija, koju koristi otprilike 170 miliona Amerikanaca, ne odvoji od svoje kineske matične tvrtke ByteDance.

U saopštenju na glasanju u Predstavničkom domu u srijedu, TikTok je rekao da će se njegova pažnja sada preusmjeriti na Senat, gdje je sudbina zakona nejasna. U svom odgovoru, osudilo je brzo praćenje zakona i njihovu odluku da održe brifing za članove iza zatvorenih vrata prošle sedmice koji je naglasio zabrinutost za nacionalnu sigurnost aplikacije.

“Ovaj proces je bio tajan i račun je bio blokiran iz jednog razloga: to je zabrana”, rekao je portparol TikToka u izjavi. “Nadamo se da će Senat razmotriti činjenice, saslušati svoje birače i shvatiti uticaj na ekonomiju, 7 miliona malih preduzeća i 170 miliona Amerikanaca koji koriste naše usluge.”

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima