Home Svijet U snježnoj mećavi poginulo 35 ljudi, od toga 22 djece

U snježnoj mećavi poginulo 35 ljudi, od toga 22 djece

by admin

Najmanje 35 ljudi je poginulo dok su desetine povrijeđene kada su ledena kiša i neočekivani snijeg pogodili udaljena područja Pakistana tokom vikenda.

Dvadeset i dvoje djece bilo je među poginulima, od kojih su mnoga zdrobljena u klizištima koja su zatrpala njihove domove, saopćile su vlasti za upravljanje katastrofama.

Ekstremni vremenski uvjeti pogodili su sjeverne i zapadne regije Pakistana, zakrčivši ceste i oštetivši stotine kuća. Stručnjake je iznenadio snijeg jer je Pakistan obično vlažan u martu.

Mushtaq Ali Shah, bivši direktor meteorološkog odjela zemlje, pripisao je neobične uvjete klimatskim promjenama. Dodao je da oluja s laganom tučom koja traje “nekoliko trenutaka” ne bi bila toliko iznenađujuća, ali je neuobičajeno da traje više od 30 minuta.

Hajit Shah, stanovnik okruga Kirk u sjeverozapadnoj pokrajini Khyber Pakhtunkhwa, rekao je da je snijeg u svom susjedstvu doživio samo jednom prije.

“Koliko se sjećam, padao je lagani snijeg nekoliko minuta prije otprilike 25 ili 30 godina”, rekao je za BBC.

Obilne kiše potpuno su uništile najmanje 150 kuća i djelomično oštetile 500 drugih, uglavnom u Khyber Pakhtunkhwa i jugozapadnoj pokrajini Balochistan, rekle su vlasti.

U nekim je četvrtima struja već nekoliko dana potpuno isključena.

Vlada pokrajine Khyber Pakhtunkhwa osigurala je pomoć pogođenim područjima i najavila financijsku pomoć za povrijeđene i porodice poginulih.

Pakistanska meteorološka služba objavila je u svojoj sedmičnoj prognozi da se očekuje “uglavnom hladno i suho vrijeme” u većem dijelu zemlje do kraja ovog tjedna, iako bi se u nekim dijelovima Balochistana i Kašmira trebalo očekivati “snježne padaline preko brda”.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima