U Zagrebu otvoren Muzej kravate

3 minuta čitanja

Academia Cravatica, organizacija posvećena proučavanju, čuvanju i unaprjeđivanju kravate kao hrvatske i svjetske baštine, otvorila je u srijedu u Tomićevoj ulici u Zagrebu Muzej kravate koji na zabavan i edukativan način promoviše priču o kravati i njezinom hrvatskom porijeklu.

- OGLAS -

Muzej kravate koncipiran je kao multimedijski muzej čiji fundus trenutno sadrži oko 120 umjetničkih ostvarenja na temu kravate, a koji će biti dio njegova fundusa. Muzej prikazuje historijski razvoj kravate kao specifičnog medija komunikacije, piše Hina.

Na svečanom otvaranju tog jedinstvenog muzeja posvećenog kravatama prisustvovao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović zaželjevši osnivačima muzeja da projekt preraste u dobar i ozbiljan poslovni poduhvat.

Ovaj muzej neće zapošljavati velik broj ljudi, neće biti nikakva kritična tačka hrvatske privrede, ali će biti prepoznat po svojoj ideji, dobronamjernosti i talentu, kazao je Milanović.

Ispričao je i da je kao mladi zaposlenik hrvatske diplomatske službe u Belgiji doznao da su majke u nekim tamošnjim provincijama plašile djecu da će im doći Hrvati. To se, pojasnio je, odnosilo na Hrvate iz vremena 30-godišnjega rata, u kojem je stradalo petina muškaraca, kada su se bez izuzetka borili na strani Habsburga.

Govoreći o kravati, rekao je da je to bio nekakav modni detalj ili otirač za ruke nakon obavljenog prljavog posla u tamošnjim selima. “Šta god od toga bilo, ostaje činjenica da smo mi jedini koji polažemo legitimno pravo na autorstvo i na historijsko vlasništvo tog jednog malog, ali toliko značajnog modnog, odjevnog detalja, koga su prihvatile i druge kulture”, poručio je.

Jedan od suosnivača Muzeja Igor Mladinović priznao je da je kravatu do sada na sebe stavio na diplomi, jer mu je, kaže, mentor rekao da će mu uzeti diplomu ako ne dođe s kravatom.

Ispričao je i kako nije bilo jednostavno postaviti muzej, jer je kravata nešto poznato, što svi imaju. Najveći je izazov bio napraviti Muzej da bude zabavan, interaktivan, da posjetioci u njemu provedu ugodnih pola sata i da „izađu pametniji“.

Cilj je da priča o kravati bude jedna od ljepših stvari koja se posjetiocu dogodi u Zagrebu i Hrvatskoj, te možda kupi neki suvenir, istakao je na otvorenju muzeja.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak