Home Svijet Udarac predsjednikovom programu: Argentinski Senat odbacio ekonomski ‘mega dekret’

Udarac predsjednikovom programu: Argentinski Senat odbacio ekonomski ‘mega dekret’

by admin

Milei, ekonomista autsajder čija stranka ima manjinu u Kongresu, preuzeo je dužnost u decembru i iskoristio svoje ovlasti predsjedničkog dekreta da sprovede mjere u rasponu od privatizacija do reformi rada.

Dekret, koji je prvobitno sadržavao preko 600 članova, odbijen je sa 42 prema 25, uz četiri suzdržana, i može se definitivno odbaciti samo ako ga odbije i argentinski donji dom.

 

Predsjednikova stranka je u manjini u oba doma.
Glasanje u četvrtak donijelo je drugi zakonodavni poraz nakon što su zakonodavci prošlog mjeseca zakočili odvojeni predloženi paket sveobuhvatnih reformi.
Opozicioni senator Martin Lousteau rekao je da je njegov glas protiv dekreta u četvrtak bio “veoma jednostavan: neustavan je”.
Dekret iz decembra, objavljen samo nekoliko dana nakon što je formirana vlada novog predsjednika, pokrenula je Mileijev pristup šok-liječenju hroničnih ekonomskih bolesti Argentine, plan koji je uključivao njegovu devalvaciju lokalnog pezosa za više od 50 posto.
Vladine mjere uspjele su da pomjere fiskalnu i trgovinsku neravnotežu zemlje u povoljnom smjeru, a uz to su utjecale i na veći dio stanovništva. Godišnja inflacija je prošlog mjeseca porasla na 276 posto, uz nivo siromaštva koji se popeo na 57 posto stanovništva.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima