Home Svijet Uhapšena Sedigheh Vasmaghi, istaknuta iranska učenjakinja i aktivistica

Uhapšena Sedigheh Vasmaghi, istaknuta iranska učenjakinja i aktivistica

by admin
Rekli su da je po sudskom nalogu, a oduzeli su joj laptop, lijekove i štap, rekao je njen suprug, javlja RSE.
Vasmaghi je otvoreni kritičar klerikalnog establišmenta i obaveznog hidžaba.
Ona je godinama nosila maramu na glavi, ali se posljednjih meseci pojavila bez marame u znak protesta protiv represije nad ženama, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE).
Sedigheh Vasmaghi je na Instagramu 6. marta napisala da ju je tužilaštvo pozvalo, ali u elektronskom sudskom pozivu nisu jasne optužbe.
U intervjuu za Radio Farda, Vasmaghi je rekla da “nema nikakve informacije o ovoj stvari, a ovaj sudski poziv nije legalan na način na koji joj je poslat”, te se iz tog razloga neće pojaviti pred tužiocem.
Vasmaghi je istovremeno dodala da mora u roku od pet dana otići u tužilaštvo, inače će biti uhapšena.
Ova politička aktivistica i član prvog gradskog vijeća Teherana objavila je snimak sebe bez obaveznog hidžaba na svom nalogu na društvenim mrežama ovog novembra.
U intervjuu za Radio Farda, koji se dogodio u to vrijeme, ona je rekla da je taj potez protest protiv prakse vladajućeg vjerskog sistema u ophođenju sa ženama koje pokušavaju “fakultativno pokrivati”.
Vasmaghi je dodala da je obavezna islamska odjeća “oruđe za suzbijanje” u trenutnim okolnostima i da ne želi da sarađuje sa “ugnjetavačima” nošenjem marame.
Tenzije u Iranu rastu zbog ponašanja Iranaca u javnosti i provođenja strogih pravila oblačenja, posebno kod žena.
Hidžab, ili marama za glavu i vrat, postala je obavezna za žene i djevojčice starije od devet godina 1981. godine, dvije godine nakon Islamske revolucije u Iranu. Taj potez izazvao je proteste koje su nove vlasti brzo ugušile.
Mnoge žene su kršile pravilo tokom godina i pomjerile granice onoga za što zvaničnici kažu da je prihvatljiva odjeća.
Otkako je Mahsa Amini umrla u septembru 2022. dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja, hiljade Iranaca izašlo je na ulice tražeći više sloboda i prava za žene.
Uhapšeno je nekoliko hiljada ljudi, uključujući mnoge demonstrante, kao i novinare, advokate, aktiviste, branitelje digitalnih prava i druge.
Najmanje devet demonstranata je pogubljeno nakon onoga što su grupe za ljudska prava i nekoliko zapadnih vlada nazvali “lažnim” suđenjima.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima