Ukinuta zabrana korištenja riječi ‘šehid’ na Facebooku i Instagramu

1 minuta čitanja

Riječ “šehid” zapravo označava mučenika, onoga koji je umro ispunjavajući religijske zapovijedi ili tokom rata za religiju.

Meta je godinama bila kritikovana zbog svog rukovanja sadržajem koji uključuje Bliski istok. Studija iz 2021., koju je naručila sama Meta, otkrila je da Metin pristup ima “štetan utjecaj na ljudska prava” Palestinaca i drugih korisnika koji govore arapski.

Kritike su eskalirale od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru prošle godine. Nadzorni odbor započeo je svoju reviziju prošle godine jer je riječ uzrokovala više uklanjanja sadržaja na platformama kompanije nego bilo koja druga riječ ili izraz. Meta je matična kompanija Facebooka i Instagrama.

Revizijom je utvrđeno da Metina pravila o riječi “šehid” nisu uzela u obzir raznolikost značenja navedene riječi te su rezultirala uklanjanjem sadržaja koji nije bio usmjeren na hvaljenje nasilnih radnji. Nadzorni odbor pozdravio je odluku Mete, rekavši da je Metina politika dovela do cenzure miliona ljudi na njezinim platformama.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak