Home Svijet Ukrajina bi od SAD mogla dobiti veliku vojnu pomoć

Ukrajina bi od SAD mogla dobiti veliku vojnu pomoć

by admin

– Ono na šta pozivamo je da se ostave po strani sve podjele ili politička sporenja usmjerena na unutrašnje potrebe, jer vidimo da su u oba tabora – i republikanci i demokrati – saglasni da će podrška biti pružena – izjavio je Maliuska na konferenciji za novinare u ukrajinskoj ambasadi u Washingtonu.

Maliuska je kazao da su se on i zamjenica ministra pravde Irina Mudra sastali s velikim brojem poslanika tokom posjete Washingtonu, ali ne i sa predsjednikom Zastupničkog doma Mikeom Johnsonom.

Kazao je kako su uvjereni da američki poslanici razumiju ulog u dvogodišnjoj borbi Ukrajine protiv ruskih snaga, i upozorio je da bi neuspjeh da se osiguraju sredstva rezultirao “katastrofom na bojnom polju”.

Očekuje da će američka pomoć biti pružena u kratkom roku, te da je u suštini riječ o rješavanju određenih tehničkih pitanja.

Upitan o prijedlogu da se 8,5 milijardi dolara od 61 milijarde direktne budžetske pomoći za Ukrajinu transformiše u zajam umjesto u grant, Maliuska je izjavio da će konačna odluka biti na ministarstvu finansija, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / Fena)

Možda vas zanima