Ukrajinska odbrambena služba: Bivši ruski mornar prebjegao i zapalio brod

3 minuta čitanja

Brod je bio usidren u Baltijsku, bazi ruske Baltičke flote blizu Kalinjingrada, a vojnik nadimka Goga odluči ga je zapaliti i prebjeći u Ukrajinu, piše web stranica Ukrajinska pravda.

- OGLAS -

“Početkom aprila pojavila se informacija o incidentu, odnosno požaru na manjem raketnom brodu ‘Serpuhov’ u ruskom gradu Baltijsku. Sada možemo objaviti da se radilo o našoj operaciji ‘Ribalka’ koja je započela još 2023. godine”, rekao je Andrij Jusov, glasnogovornik odbrambene obavještajne službe Ukrajine.

Goga ne samo da je zapalio brod, nego je pritom ukrao i povjerljive dokumente, a potom u posebnoj operaciji prebjegao u Ukrajinu i pridružio se kao dobrovoljac Legiji slobodna Rusija koja se uz ukrajinsku podršku bori za rušenje Putinova režima.

- OGLAS -

Bivši ruski mornar služio je 11 godina u Baltičkoj floti. Kada je Rusija 2022. godine pokrenula invaziju na Ukrajinu, bio je jedini na “Serpuhovu” koji je progovorio protiv rata i nije skrivao svoje stavove.

“Pokušao sam dati otkaz. Napisao sam im da više ne želim služiti vojsku. Moj komadant je bio šokiran kad je to pročitao. Odmah me poslao na psihološki pregled. Smatrao je da nisam normalan zato što sam se okrenuo protiv ruskih vlasti. Poslao me psihologu, pa psihijatru, predao moj izvještaj komandi i tužilaštvu kako bi odlučili što će dalje sa mnom”, rekao je Goga i nastavio:

- OGLAS -

“Tužilac je primio moj zahtjev za otpustom i rekao da to ne dolazi u obzir i da mi je ovo prva i posljednja opomena. I pustio me. Nikakve sankcije nisam dobio. Nastavio sam služiti na svom brodu”.

Nakon toga je sudskim putem pokušao ishoditi otpust, ali nije uspio. Onda je 2023. godine kontaktirao je ukrajinski projekt “Želim živjeti!” i počeo sarađivati s Glavnom obavještajnom upravom ukrajinskog Ministarstva odbrane, prenosi Index.hr.

“Od samog početka Goga je osuđivao rusku agresiju i rat protiv Ukrajine, da bi na kraju poduzeo tako herojski korak i riskirao svoj život. Operacija je bila vrlo teška, a evakuacija je potrajala”, objasnio je Jusov.

Projekt “Želim živjeti!” uspješno proveo više od 300 operacija izvlačenja ruskih vojnika koji su odlučili da ne žele biti topovsko meso Putinovog režima. Još 30.000 zahtjeva ruskih građana se proučava i provjerava, ustvrdio je Jusov.

(Vijesti.ba)

Podijeli ovaj članak