Home Svijet UN: Rusi ukrajinskom vojniku lomili kosti i zube

UN: Rusi ukrajinskom vojniku lomili kosti i zube

by admin

Zlostavljanje je “užasno”, sistemsko i široko rasprostranjeno, izvijestilo je u Ženevi Vijeće UN-a za ljudska prava o Ukrajini.

Ratni zarobljenici redovno su teško premlaćivani i mučeni elektrošokovima, ponekad i po genitalijama, navodi se. U izvještaju je bio opis čovjeka kojem su u zatočeništvu slomljene trtična i ključna kost i zubi. Službenicima UN-a ispričao je i da su ga toliko premlaćivali da je krvario iz anusa.

U očaju, muškarac se pokušao ubiti. Otkako je pušten, morao je na 36 operacija. Ratni zarobljenici držani su između 9 i 15 mjeseci u Rusiji i na ukrajinskom teritoriju, navodi se u izvještaju.

“Izvještaji žrtava otkrivaju nemilosrdno, brutalno postupanje kojim im je nanošena jaka bol i patnja tokom gotovo cijelog trajanja pritvora, uz očito nepoštivanje ljudskog dostojanstva, koje je uzrokovalo dugotrajnu fizičku i psihičku traumu”, navodi se.

Žrtve su opisale duboku patnju zbog gladi, pribjegavali su jedenju crva, sapuna, papira i ostataka pseće hrane, što je izazvalo nagli pad tjelesne težine, navodi se u izvještaju. Komisija je rekla da je mučenje koje su provodili pripadnici ruske vojske i zatvorski službenici ratni zločin.

Izvještaji također opisuje torturu i seksualne zločine nad ukrajinskim civilima. U jednom slučaju, 42-godišnju trudnicu i 17-godišnju djevojku njezina sina silovala su dvojica ruskih vojnika.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima