Home Magazin Universal Music Group planira povući muziku sa TikToka

Universal Music Group planira povući muziku sa TikToka

by admin

Konkretno, špekuliše se da UMG neće produžiti ugovor sa TikTokom, koji je na isteku.

U otvorenom pismu UMG navodi da TikTok pokušava izgraditi posao baziran na muzici “bez plaćanja poštene vrijednosti za muziku” i optužuje kompaniju da je selektivno uklanjala muziku umjetnika u razvoju dok je nastavila promovisati već poznate UMG-ove izvođače.

U slučaju da se ugovor o saradnji ne produži muzički katalozi Taylor Swift, Drakea, Post Malonea i mnogih drugih umjetnika koje zastupa Universal Music Group (UMG) bit će povučeni s TikToka.

Ipak, UMG je ostavio otvoren put pregovorima pod sljedećim uvjetima: osiguranje odgovarajuće naknade za izvođače i tekstopisce, zaštita od preplavljivanja platforme muzikom generiranom umjetnom inteligencijom i jačanje online sigurnosti, a to je u suprotnosti s onime što je TikTok do sada davao.

“TikTok je predložio plaćanje naših umjetnika i tekstopisaca po stopi koja je djelić stope koju plaćaju velike društvene platforme na sličnom položaju”, naglašava UMG u otvorenom pismu, tvrdeći da oko 1 posto njihovih prihoda dolazi od platforme unatoč TikTokovom ogromnom rastu i prisutnosti u glazbenoj industriji.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima