Home Bosna i Hercegovina Uplaćene naknade za korištenje grobnih mjesta šehida i poginulih boraca ‘92-‘95.

Uplaćene naknade za korištenje grobnih mjesta šehida i poginulih boraca ‘92-‘95.

by admin

Sporazum o plaćanju naknade za korištenje grobnih mjesta šehida i poginulih boraca Armije BiH i MUP-a RBiH ‘92-‘95. za 2021., 2022. i 2023. godinu potpisali su danas ministri komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i boračkih pitanja Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak i Omer Osmanović te direktori Fonda Memorijala i KJKP “Pokop” Ahmed Kulanić i Samir Kurtanović.

– Vlada Kantona Sarajevo zaista radi timski i mi to dokazujemo svaki dan, jer smo današnjim potpisivanjem sporazuma ispunili obećanje i preuzeli plaćanje grobnih mjesta svim šehidima i poginulih boraca Armije BiH i MUP-a RBiH ‘92-‘95. – poručio je Bošnjak.

Riječ je o iznosu od 52.000 KM izdvojenih za ovu namjenu, a sredstva su osigurana u budžetu Kantona Sarajevo za 2023. godinu na poziciji Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

– Naša obaveza je da svim šehidima i poginulim braniteljima, koji su svoje živote utkali u temelje naše zemlje, osiguramo plaćanje grobnih mjesta i na njenom ispunjenju ćemo istrajati – rekao je Osmanović.

Dodao je i kako je logično da se finansijska sredstva za plaćanje ove naknade i u budućnosti osiguraju na poziciji ministarstva komunalne privrede, jer se radi o jednoj vrsti komunalne naknade.

– Mi na ovaj način dajemo doprinos s naše strane da najvrijedniji sinovi i kćeri ove zemlje zaista imaju vječno poštovanje. Cijenim angažman cijele Vlade KS, a posebno angažman ministra Osmanovića, te direktora Kulanića i Kurtanovića, koji ulažu napore i traže načine da istraju u svojim misijama – zaključio je Bošnjak, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / Fena)

Možda vas zanima