Home Svijet Uprkos strogim kontrolama: Vandalizam zabilježen na biračkim mjestima u Rusiji

Uprkos strogim kontrolama: Vandalizam zabilježen na biračkim mjestima u Rusiji

by admin
Kako navodi agencija AP, izbori se održavaju u pozadini nemilosrdnog gušenja nezavisnih medija i istaknutih grupa za ljudska prava. Putinov najljući neprijatelj, Aleksej Navaljni, umro je u arktičkom zatvoru u februaru, a ostali kritičari su ili u zatvoru ili u egzilu.
Putin se suočava s tri simbolična rivala iz stranaka koje su prijateljski raspoložene prema Kremlju, a koje su se suzdržale od bilo kakve kritike na račun njega ili njegove invazije na Ukrajinu. Putin je svoj rat u Ukrajini, koji traje već treću godinu, opisao kao egzistencijalnu bitku protiv SAD-a i drugih zapadnih sila koje žele uništiti Rusiju.
Zvaničnici navode da se glasanje odvija uredno. Ipak, uprkos strogim kontrolama, u petak i subotu zabilježeni su slučajevi vandalizma na biračkim mjestima, uključujući bacanje zapaljive bombe i nekoliko ljudi koji su ulijevali zelenu tekućinu u glasačke kutije.
Ruska državna novinska agencija Tass javila je da je žena u gradu Ekaterinburgu na Uralu u subotu neuspješno pokušala ubaciti zelenu tekućinu u glasačku kutiju, dok je penzioner u regiji Altaj u južnom Sibiru pokušao oštetiti glasačke listiće. Oboje su privedeni.
Nakon izvještaja o vandalizmu, ruski zastupnici predložili su uvođenje novog zakona za kažnjavanje izbornih sabotera kaznom do osam godina zatvora.
Također u subotu, ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama i projektilima ponovno su pogodili duboko unutar zemlje. Tass je naveo da je naoružana grupa također pokušala prodrijeti u pogranično područje Rusije iz Ukrajine.
Dvije su osobe poginule u ukrajinskom granatiranju ruskog pograničnog grada Belgoroda, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu, naredivši zatvaranje trgovačkih centara i škola zbog sigurnosne situacije. U međuvremenu, lokalni zvaničnici negirali su izvještaje o eksplozijama na biračkim mjestima u pograničnom gradu, rekao je Tass.
Inače, glasa se na biračkim mjestima u 11 vremenskih zona Rusije, u nezakonito pripojenim regijama Ukrajine i putem interneta.
Zapadni zvaničnici ismijavali su izbore kao izigravanje demokratije.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima