Home Sport Uspostavljena saradnja nogometnih saveza BiH i Saudijske Arabije

Uspostavljena saradnja nogometnih saveza BiH i Saudijske Arabije

by admin

Tokom FIFA Samita koji je održan u Džedi, organizovani su bilateralni sastanci predsjednika Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Vice Zeljkovića sa predsjednicima drugih fudbalskih saveza koji učestvuju na svjetskom fudbalskom samitu.

Veliku čast našem Savezu i predsjedniku Zeljkoviću, ukazao je predsjednik Fudbalskog saveza Saudijske Arabije Yassera Al Misehala. Tim povodom je organizovan zajednički sastanak na kojem su razmatrana brojna pitanja, a konkretno se razgovaralo o budućim zajedničkim projektima NS/FS BiH i SAFF. Na kraju sastanka, kao znak početka uspješne i plodotvorne saradnje, potpisan je Memorandum o saradnji dva fudbalska saveza.

Ovim zajedničkim dokumentom se otvaraju nove mogućnosti i stvaraju kvalitetniji uslovi za razvoj i trenažni proces mlađih uzrasnih kategorija oba saveza. U narednom periodu će biti realizovani projekti organizacije priprema omladinskih selekcija u obje zemlje. Pored ovih projekata bilo je riječi o podršci u izgradnji nacionalnog stadiona, proširenju kapaciteta Trening centra u Zenici, koji bi u narednom periodu bio mjesto okupljanja i priprema mlađih selekcija Saudijske Arabije. Poseban akcenat je stavljen na buduću investiciju koja se odnosi na izgradnju hotela u okviru sjedišta NS/FS BiH. Proširenjem smještajnih kapaciteta stvoriće se preduslovi da mlađe nacionalne selekcije mogu istovremeno obavljati pripreme u Zenici i Sarajevu. Predsjednik Zeljković je u svom obraćanju istakao nove programe u podizanju kvaliteta domaćih takmičenja kojima rukovodi NS/FS BiH.

„Danas smo u Džedi postigli značajan korak ka jačanju međunarodne saradnje i unapređenja razvoja fudbala u Bosni i Hercegovini. Sa ponosom objavljujem da smo postigli dogovor o uspostavi saradnje između Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i Fudbalskog saveza Saudijske Arabije. Tokom sastanka sa predsjednikom SAFF, Yasserom Al Misehalom, se razgovaralo o različitim oblicima međusobne saradnje koja će u budućnosti doprinijeti razvoju fudbala u obje zemlje. Ovim putem želim izraziti svoje neskriveno zadovoljstvo što smo potpisali Memorandum o saradnji, koji nam omogućava zajednički rad na projektima usmjerenim prema razvoju i sportskoj edukaciji mlađih uzrasnih selekcija. Želim se zahvaliti predsjedniku Al Misehalu na srdačnom dočeku, iskrenoj dobrodošlici i konstruktivnom dijalogu. Vjerujemo da će naša saradnja biti dugotrajna i plodonosna, što će u konačnici donijeti novu vrijednost u daljem radu oba nacionalna saveza“, rekao je Vico Zeljković.

Memorandum o saradnji označava početak konkretne saradnje, a time se otvaraju vrata zajedničkom radu i razvoju mlađih uzrasnih kategorija, kao i unapređenju fudbala u obje zemlje. Predsjednici Vico Zeljković i Yasser Al Misehal su iskazali optimizam u vezi sadržaja potpisanog sporazuma.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima