Home Svijet USS Gravely koristi high-tech odbranu protiv Huta

USS Gravely koristi high-tech odbranu protiv Huta

by admin

Foto: U.S. Navy

Radi se o sistemu koji se naziva “zadnjom linijom odbrane” mornarice.

Phalanx Close-In Weapon System (CWIS) rasporedio je mornarički razarač USS Gravely u utorak navečer protiv, kako su američki zvaničnici rekli, krstarećeg projektila koji je doletio na udaljenost od 1.5 kilometara od razarača, dakle od udara je dijelilo par sekundi.

Sistem Phalanx sadrži Gatling topom koji može ispaliti do 4500 metaka od 20mm u minuti, gađajući projektile ili druge mete iz iznimno male udaljenosti.

– Oružani sistem Phalanx je brzo, kompjuterski kontrolirano, radarski vođeno oružje koje može pogoditi protubrodske projektile na kopnu i na moru, navodi proizvođač Raytheon na svojoj web stranici pod naslovom “Posljednja linija odbrane”.

Dosad su američki ratni brodovi odbijali napade Huta oružjem većeg dometa – raketama Standard SM-2, Standard SM-6 i Evolved Sea Sparrow, kažu analitičari. Odbrambene rakete napadaju ciljeve na udaljenostima od oko 12 kilometara ili više. Ali u utorak navečer to se nije dogodilo iz razloga koji nisu otkriveni.

Tom Karako, direktor u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da je zabrinjavajuće što se projektil Huta toliko približio američkom ratnom brodu.

Analitičar Carl Schuster, bivši kapetan američke mornarice, rekao je da je projektil Huta, koji je putovao brzinom od oko 965 km/h, vjerojatno bio oko četiri sekunde od udara u brod kada je uništen. Napomenuo je da uništavanje nadolazećeg projektila na udaljenosti od 1.5 kilometara ne znači da brod ne može biti pogođen krhotinama.

Što je nadolazeći projektil bliže brodu kada je uništen, veća je opasnost za plovilo jer veći komadi mogu probiti neoklopljene dijelove trupa s udaljenosti od oko 200 metara, rekao je Schuster.

Phalanx je važno oružje za američku mornaricu, piše CNN. Od uvođenja 1980. godine instaliran je na svim brodovima američke mornarice, a koriste ga i najmanje 24 američka saveznika. Kopnena verzija već se koristila u borbama. Ostaje za vidjeti hoće li se dalje koristiti u napadima u Crvenom moru.

Huti, koje podržava Iran, ne pokazuju znakove usporavanja napada na komercijalne i ratne brodove u vodama oko njihove baze u Jemenu, za koje tvrde da su odmazda Izraelu za rat u Gazi.

Dan nakon napada na Gravely, Centralna komand SAD-a izvijestilo je da je drugi američki razarač, USS Carney, oborio nadolazeće protubrodske projektile i bespilotne letjelice. A u četvrtak su američke snage oborile dron Huta iznad Adenskog zaljeva i uništile dron u Crvenom moru, objavljeno je.

U međuvremenu, dvije balističke rakete lansirane iz jemenskih područja pod kontrolom Huta promašile su ciljeve u Crvenom moru, saopćila je Centralna komanda.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima