Home Bosna i Hercegovina Usvojene izmjene zakona o BHANSA-i: Neograničeni mandat

Usvojene izmjene zakona o BHANSA-i: Neograničeni mandat

by admin

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto je kazao da hitnost ovog zakona leži samo u činjenici da su jako jednostavne izmjene zakona.

– Svjedočio sam nekim vrlo teškim kvalifikacijama vezano za ovaj zakon, poput da će biti nemjerljiva šteta za BiH ukoliko se ovo usvoji i posebno imajući u vidu netransparentnost preskakanjem komisijske procedure. S druge strane, jučer u Direkciji Evropske komisije, u ambasadi Evropske unije, ovaj zakon su nam napomenuli da jeste jedan od evropskih prioriteta. Dobili smo spisak na kojem je i ovaj zakon, tačnije  ove izmjene zakona – kazao je Forto.

Dodao je da je njemu sasvim u redu da ide hitna procedura, ali i bilo koja druga procedura koju delegati odrede.

Delegat Džemal Smajić je kazao da zahtjev za hitni postupak nije opravdan, jer predlagač nije obrazložio, niti naveo razloge za hitnost koji su propisani Poslovnikom Doma naroda.

Dodao je da ovo nisu uopće jednostavne i nevažne izmjene i dopune zakona. Ocijenio je da se radi se o vrlo važnim izmjenama.

– Predloženim izmjenama i dopunama ukidaju se ograničenja o dozvoljenom broju mandata za članove Agencije i za članove uprave, odnosno za direktora i za zamjenike direktora. Važećim odredbama zakona dozvoljena su samo dva mandata – kazao je Smajić.

Naveo je da se predloženim ovim hitnim izmjenama i dopunama uvodi  mogućnost višestrukih mandata, više od dva mandata, ili se otvara mogućnost da neka osoba bude doživotno direktor ili zamjenik direktora ili član Vijeća Agencije.

Predsjedavajući Doma Kemal Ademović je kazao da ima argumenata i “za” i “protiv” hitnosti razmatranja i eventualnog usvajanja ovog zakona.

– Članom 7 je navedeno da članovi uprave mandat mogu obnavljati neograničeno. Ured za zakonodavstvo je rekao da ovo nije u redu. Zakon o državnoj službi ne dozvoljava neograničen mandat. Iz tog razloga predlažem da ovaj zakon razmatramo u skraćenoj proceduri, da bi se ovi navodi koje ja imam mogli podrobnije kroz komisije razmatrati – kazao je Ademović.

Podsjetimo, direktoru BHANSA-e ovo je već drugi mandat, dakle posljednji koji je moguć po još važećoj odredbi zakona. Direktor BHANSA-e je Davorin Primorac, često u medijima spominjan kao zet Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kroz koju moraju proći i ove predložene izmjene zakona.

Primorac je drugi put na ovu poziciju imenovan u martu 2021. godine na pet godina. Tomislav Marinković je zamjenik direktora i prvi mu je mandat.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima