Home Svijet VIDEO: Ponovo eruptirao vulkan na Islandu, lava se izlijeva na ceste

VIDEO: Ponovo eruptirao vulkan na Islandu, lava se izlijeva na ceste

by admin

Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je danas treći put od decembra, izbacujući lavu do 80 metara u vis, poremetivši tako svakodnevni život na poluotoku Reykjanesu.

Lava je već prešla ceste kod Plave lagune, luksuznog geotermalnog lječilišta koje je zbog erupcije zatvoreno.

Lava je također oštetila termalne vodene cijevi u području južno od glavnog grada i poremetila opskrbu toplom vodom za 20.000 ljudi. Ponovna uspostava opskrbe toplom vodom putem pomoćnog cjevovoda mogla bi potrajati danima. Civilna zaštita je zatražila od domaćinstava i kompanija da štedljivo postupaju s električnom energijom.

Rijeka lave je trenutno samo kilometar od geotermalne elektrane Svartsengi, rekla je Rikke Pedersen, voditeljica Nordijskog vulkanološkog istraživačkog centra u Reykjaviku. Vulkanske erupcije na poluotoku Reykjanes su tzv. pukotinske erupcije koje nastaju kada niskoviskozna lava izlazi iz pukotina u Zemlji u dužini nekoliko desetaka kilometara.

Samo poluotok Reykjanes ima šest aktivnih vulkanskih sustava, a erupcije se s vremena na vrijeme mogu aktivirati tijekom više desetljeća, možda čak i stoljeća, rekao je profesor geofizike Magnuss Tumi Gudmundsson. Cijeli Island broji preko 30 aktivnih vulkana.

(Vijesti.ba/HINA)


Možda vas zanima