Home Svijet Vijeće sigurnosti danas će ponovno pokušati glasati o Gazi

Vijeće sigurnosti danas će ponovno pokušati glasati o Gazi

by admin

Vijeće, naveliko kritiikovano zbog svog nedjelovanja od početka rata između Izraela i Hamasa, već nekoliko dana pregovara o novom tekstu rezolucije čiji su autor Ujedinjeni Arapski Emirati.

Glasanje prvobitno planirano za ponedjeljak odgađano je nekoliko puta, posljednji put u srijedu na zahtjev Amerikanaca koji su 8. decembra stavili veto na prethodni tekst kojim se pozivalo na “humanitarni prekid vatre” u Pojasu Gaze.

Nakon sedmodnevnog primirja koje je završilo 1. decembra, pojačan je međunarodni pritisak za novu pauzu u borbama, koja bi omogućila oslobađanje više taoca i ulazak veće količine međunarodne pomoći na mali teritorij zahvaćen humanitarnom katastrofom, pod potpunom izraelskom opsadom od 9. novembra.

Prvo primirje omogućilo je oslobađanje 105 taoca i 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

No Izrael isključuje bilo kakav prekid vatre prije “eliminacije” Hamasa, koji je na vlasti od 2007. u Gazi i koji su Sjedinjene Države, Evropska unija i Izrael klasificirali kao terorističku organizaciju.

Rat će se “nastaviti do eliminacije Hamasa, do pobjede. Oni koji misle da ćemo stati nisu u dodiru sa stvarnošću”, ponovio je premijer Benjamin Netanyahu u srijedu.

Zvaničnik Hamasa rekao je za AFP u Gazi da su “potpuni prekid vatre i povlačenje izraelske okupacijske vojske iz Gaze preduvjet za bilo kakve ozbiljne pregovore o razmjeni izraelskih taoca za palestinske zarobljenike”.

Hamas je u srijedu objavio da je izraelska ofenziva u Gazi ostavila 20.000 mrtvih, u trenutku kada posjete Kairu, Ismaila Hanije i pregovori iza zatvorenih vrata oživljavaju nade u novo primirje na opkoljenom palestinskom području.

Unatoč višestrukim pozivima da se poštede civili, smrtonosni izraelski napadi na Pojas Gaze nastavljaju se, kao i kopnene borbe, dok polovica civilnog stanovništva pati od ekstremne ili teške gladi, prema UN-u.

Izrael je obećao uništiti Hamas kao odgovor na napad koji je 7. nebevmbra izveo islamistički pokret na njegovu tlu, a koji je ostavio oko 1140 mrtvih, uglavnom civila, navodi AFP na temelju najnovijih službenih izraelskih podataka.

(Vijesti.ba/HINA)

Možda vas zanima