Home Bosna i Hercegovina Više od 1.500 djece u Kantonu Sarajevo vakcinisano protiv morbila za sedam dana

Više od 1.500 djece u Kantonu Sarajevo vakcinisano protiv morbila za sedam dana

by admin

U Kantonu Sarajevo u proteklih sedam dana vakcinisano je više od 1.500 djece MMR vakcinom, koja štiti od morbila kao i zaušnjaka i rubeole.

Iz Vlade KS pozvali su roditelje nevakcinisane djece da to učine, jer je to najviše što mogu uraditi za svoju djecu, spriječiti širenje bolesti i moguće teže komplikacije u slučaju obolijevanja.

Nakon pojave slučajeva infekcije virusom morbila u TK, a poslije i u Sarajevu, u četvrtak prošle sedmice su otvorena dva posebna punkta za vakcinaciju MMR vakcinom pri Domovima zdravlja Vrazova i Saraj Polje.

Na ova dva punkta, kao u i redovnim predškolskim dispanzerima, nastavit će se vršiti imunizacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.1

Kako bi se olakšalo djeci i roditeljima zbog organizacije za vakcinaciju, resorna ministarstva odgoja i obrazovanja i zdravstva KS dogovorila su da će djeca školskog uzrasta koja prime vakcinu, taj dan biti oslobođena od nastave.

Također, Ministarstvo odgoja i obrazovanja je izdalo instrukciju da se produži rok za dostavu ljekarskih uvjerenja za upis u vrtić i školu, tako da roditelji radi toga ne moraju voditi djecu u Domu zdravlja i stvarati gužvu, te rizikovati prijenos infekcije.

Prema riječima ministra zdravstva KS Enisa Hasanovića, epidemiološka situacija u vezi sa infekcijom morbilama u Kantonu Sarajevo je pod kontrolom, te trenutno ne iziskuje dodatne mjere kao što su zatvaranje odgojno-obrazovnih ustanova, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / Fena)

Možda vas zanima