Home Svijet Više od 120 uhapšenih u Rusiji zbog učešća na skupovima u čast Navaljnog

Više od 120 uhapšenih u Rusiji zbog učešća na skupovima u čast Navaljnog

by admin

Navaljni je sahranjen na groblju u blizini kuće u kojoj je živio kao dijete u Moskvi, dok su desetine hiljada pristalica prkosile vlastima okupivši se da odaju počast Navaljnom, uprkos jakim policijskim snagama.

Rođacima i bliskim saradnicima bilo je dozvoljeno da uđu u crkvu u kojoj je održana kratka služba u pomen najistaknutijeg neprijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina pre nego što je sahranjen na obližnjem groblju Borisovsko.

Policajci su bili raspoređeni u velikom broju širom Rusije. Iako neposredni incidenti tokom službe i sahrane Navaljnog nisu prijavljeni, više od 120 ljudi je kasnije privedeno u Moskvi, Sankt Peterburgu, Novosibirsku, Jekaterinburgu i drugim gradovima širom Rusije zbog učešća na skupovima u čast Navaljnog.

Policija je u Novosibirsku privela najmanje 18 ljudi, prema Koaliciji Novosibirsk 2020 i Sibirmediji.

U Moskvi je, prema Telegram kanalu Avtozak, privedeno najmanje 17 osoba.

Među privedenima u Moskvi bili su Mihail Šnajder, bivši zamjenik šefa opozicione Partije narodne slobode, ili PARNAS, koju su vlasti zatvorile u maju, i Andrej Morev, zamjenik šefa moskovskog ogranka partije Jabloko (Yabloko), i njegov kolega Aleksandar Efimov. Morev je kasnije pušten bez protokola.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima