Više od 70 posto kokaina koji ulazi u Evropu prolazi kroz luke Antwerpen i Rotterdam

2 minuta čitanja

Više od 70 posto kokaina koji ulazi u Evropu prolazi kroz luke Antwerpen i Rotterdam, rekla je glasnogovornica Europola njemačkoj novinskoj agenciji DPA u Hagu. Prema analizi Europola, šverc kokaina u Evropu nastavlja da raste, prenosi Belga.

- OGLAS -

Prema Europolu, svake godine se u EU prokrijumčari ilegalna droga u vrijednosti od više od 31 milijarde eura. Kanabis je droga broj jedan sa oko 12 milijardi eura, a odmah iza nje je kokain sa oko 11,6 milijardi eura.

Prošle godine je u evropskim lukama zaplijenjeno više od 300 tona kokaina. Samo u Antwerpenu, istražitelji su zaplijenili rekordnu 121 tonu kokaina 2023. – oko 10 posto više nego prethodne godine. U Holandiji je prošle godine zaplijenjeno oko 60 tona.

- OGLAS -

Prema analizi Europola, povećavaju se i količine pojedinačnih zapljena. Prošle godine, na primjer, najveća pojedinačna zapljena do sada izvršena je u Roterdamu: oko 8.000 kilograma kokaina, vrijednog oko 600 miliona eura, pronađeno je u kontejneru s bananama.

– Ogroman profit od krijumčarenja kokaina privukao je mnoge kriminalne mreže u EU – rekla je glasnogovornica.

- OGLAS -

To je također dovelo do porasta nasilja u vezi s drogom. Povećana konkurencija dovodi do nasilnijih sukoba, uključujući ubistva, pucnjave, bombaške napade, otmice i paljevine.

Ali povećanje broja zapljena također pokazuje da istražitelji dobijaju više uvida u način rada bandi. Istražitelji su provalili kriminalne digitalne komunikacijske mreže kao što je Encrochat, a Europol je nedavno identificirao 821 najopasniju mrežu organiziranog kriminala u EU.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijeli ovaj članak