Home Magazin Vještačka inteligencija naljutila javnost, crnce prikazala kao naciste

Vještačka inteligencija naljutila javnost, crnce prikazala kao naciste

by admin

Nedavno su se pojavile slike koje je kreirala vještačka inteligencija, a koje su izazvale burne reakcije širom svijeta i podstakle nove rasprave o AI.

Google je preduzeo proaktivan korak kako bi se prevazišli problemi u vezi sa svojim novim modelom vještačke inteligencije, Gemini, koji generiše slike ljudi sa netačnim etničkim prikazima.

Tehnološki gigant je privremeno zaustavio funkciju generisanja slika Gemini AI i planira uskoro da objavi poboljšanu verziju.

Ovaj potez dolazi nakon što su korisnici društvenih medija podijelili primjere istorijskih ličnosti, uključujući Vikinge i njemačke vojnike iz Drugog svjetskog rata, koje su prikazane sa različitim etničkim i polovima.

Kao odgovor na kritike, Google priznaje potrebu za prilagođavanjem kako bi se osigurala tačnost i pravičnost u svojoj AI tehnologiji.

U saopštenju, Google je izrazio svoju posvećenost rješavanju nedavnih problema sa Gemini funkcijom za generisanje slika.

Iako specifične slike nisu pomenute, primjeri problematičnih rezultata bili su široko dostupni, što je izazvalo rasprave o tačnosti i pristrasnosti AI.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima