Home Bosna i Hercegovina Vlada RS dala podršku Eleku: Sarajevo sve bliže scenariju bez plina

Vlada RS dala podršku Eleku: Sarajevo sve bliže scenariju bez plina

by admin

Vlada RS dala je podršku preduzeću “Sarajevo-gas” Istočno Sarajevo za nastavak pregovora sa preduzećem “Energoinvest” Sarajevo.

Navode da je cilj postizanja dogovora radi zaključenja ugovora i vršenja naplate naknade /tarife/ za korištenje transportnog sistema prirodnog gasa u skladu sa propisima, saznaje Srna.

Direktor “Sarajevo-gasa” Istočno Sarajevo Nedeljko Elek ranije danas izjavio je da će Sarajevo od 1. januara ostati bez prirodnog gasa jer nije potpisan ugovor sa sarajevskom firmom “Energoinvest” o isporuci gasa.

Elek je istakao da je “Sarajevo-gas” od oktobra upozoravao kolege iz “Energoinvesta” na to, da su ih zvali na sastanke, slali veliki broj dopisa, kako bi bio riješen ovaj problem.

Prema njegovim riječima, predlagali su čak i potpisivanje trogodišnjeg ugovora.

Elek je naveo da su se iz “Energoinvesta” tek prije desetak dana odlučili za prvi sastanak na kome su davali objašnjenja da oni navodno nešto ne mogu da urade zbog nekog bivšeg direktora, pisama, pritisaka javnosti i sličnog, dodajući da dogovor nije postignut.

– Predložili smo novu cijenu 14,1 KM, dvostruko jeftiniju od od 33 KM koliko za transport plaćaju `BH-gasu`. Nemamo nikakav odgovor, a 31. decembra ističe ugovor bez kojeg nema isporuke gasa – rekao je Elek.

 Šta kaže Energoinvest

Energoinvest d.d. Sarajevo danas je objavio da je prethodnih dana suočen s jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz Republike Srpske Sarajevo-gas Istočno Sarajevo koji se odnosi na cijenu i uslove transporta gasa dijelom transportne trase kojim upravlja to preduzeće.

Navode da je zahtjev Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo bio ultimativan uz pismenu prijetnju jednostranog zatvaranja ventila i onemogućavanje transporta gasa Kantonu Sarajevo.

Obzirom da je zahtjev za novom cijenom transporta za 2024. sveden na dužinu trase kojom Sarajevo-gas Istočno Sarajevo upravlja bio dvostruko veći u odnosu na cijenu BH Gasa, a da čak ni Regulator gasa iz RS nije odobrio zahtjev i dao svoju saglasnost, iz Energoinvesta ističu da takve uslove a naročito potkrepljene već poznatom “ratnom prijetnjom” o zatvaranju ventila nisu mogli prihvatiti, jer bi uzrokovali lančano i enormno povećanje cijena transporta gasa od strane druga dva transportera u BiH.

Tvrde da je transporter Sarajevo-gas Istočno Sarajevo odbio pozive na dogovorno usaglašavanje i prijetnju zatvaranja ventila pismeno potvrdio.

Kako bi bilo izbjegnuto uznemirenje javnosti, Energoinvest do danas navedene prijetnje i ultimatume nije iznosio u javnost, nego je poduzeo sve mjere iz domena vlastititih mogućnosti i odgovornosti u cilju razrješenja problema.

To je uključivalo detaljno upoznavanje Vlade FBiH s problemom i zahtjevom za hitno uključivanje u cilju kontakta i dogovaranja sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, što je Vlada FBiH i učinila, na bazi čega je 28. decembra 2023. bio postignut odgovarajući dogovor.

Iz Energoinvesta naglašavaju da su uprkos svemu, jučer, 28. decembra , pozvali sve učesnike u poslovima sa gasom kako bi ih upoznali s problemom i aktiviranjem svih neophodnih alternativnih akcija za slučaj da se prijetnja i ostvari.

Navode da je danas, 29. decembra, transporter Sarajevo-gas Istočno Sarajevo svoju namjeru o zatvaranju ventila dotoka gasa, sa datumom 1. januara 2024. u 6.00 sati ponovo i pismeno potvrdio.

Energoinvest je sa svoje strane ponovo upoznao resornog ministra i predstavnike Vlade FBiH, koji su jedini nadležni da traže uključivanje nadležnih domaćih i prisutnih inostranih organa da osiguraju nesmetan protok roba i usluga kroz cijelu BiH.

– Očekujući da Sarajevo-gas Istočno Sarajevo odgovori na današnji ponovljeni poziv za razuman dogovor, molimo građane i korisnike gasa na strpljenje i razumijevanje. O svim daljim dešavanjima i pokušajima razrješenja problema Energoinvest će javnost obavijestiti blagovremeno – saopćeno je iz te kompanije.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima