Home Svijet Vladajući šiitski savez osvojio najviše mjesta na izborima u Iraku

Vladajući šiitski savez osvojio najviše mjesta na izborima u Iraku

by admin

Stranke koje čine irački šiitski vladajući savez zajedno su zauzele najmanje 101 mjesto od 285 dostupnih na izborima za pokrajinska vijeća održanim ove sedmice, izvijestili su irački državni mediji, dajući im najveći udio mjesta, prenosi Reuters.

Članovi Šiitskog koordinacionog okvira (CF) koji već čine najveću pojedinačnu grupaciju u iračkom parlamentu takmičili su se na tri glavne liste, ali su rekli da će zajedno vladati nakon glasanja za pokrajinska vijeća 18. decembra, u prvom takvom sporazumu u posljednjih deset godina.

Izborna lista koja okuplja nekoliko vojno-političkih grupa orijentisanih prema Iranu, uključujući organizaciju Badr i Asaiba Ahl al-Haqa, bila je prva sa 43 mjesta, a slijedi je lista bivšeg premijera Nourija al-Malikija sa 35 mjesta.

Lista koja okuplja umjerenog šiitskog klerika Ammara al-Hakima i bivšeg premijera Haidara al-Abadija dobila je 23 mjesta.

Zajedno, pobjede ove tri liste daju CF-u 101 mjesto, iako su izborni posmatrači, uključujući iračkog analitičara Sajada Jiyada, iz organizacije The Century Foundation, rekli da su pobjede manjih lista povezanih s CF-om značile da imaju znatno više od 101 mjesta ukupno.

Posmatrači kažu da je pobjedu CF-a omogućio izborni bojkot od strane njihovog najžešćeg konkurenta, populističkog šiitskog sveštenika Moqtade al-Sadra.

Osim toga, svrgnuti sunitski predsjednik parlamenta Mohammed Halbousi, koji je osvojio najviše glasova u Bagdadu i provinciji Anbar, osvojio je 22 mjesta, a sunitski poslovni mogul Khamees Khanjar 14.

Izbori se smatraju pokazateljem ravnoteže snage u zemlji u kojoj grupe bliske susjednom Iranu stalno stiču utjecaj, a dolaze uoči parlamentarnih izbora 2025. godine.

 

(Vijesti.ba / FENA)

 

Možda vas zanima